Változások az Y Házban / Az élet iskolájában – interjú Sensei Agócs Tiborral

Az Y Házban / Az élet iskolájában, a Yakuzák SE-nél az élet sohasem áll meg, de a Covid-19 természetesen az ő életüket is alapvetően érintette. Mára viszont már visszaállt a korábbi menetrend, s nagyon sok minden van, amiről érdemes beszámolni. Ez derül ki a következő interjúból, melyet Sensei Agócs Tiborral készült.

– Lehet azt mondani, hogy az élet visszatért a korábbi kerékvágása a Covid-19 után az Y Házban is?

– Igen, lehet. Sőt nagyon sok területen változásról is be tudok számolni. Nézzük az első területet, a sportszakmát. Szervezetváltáson vagyunk túl, s ma már az International Federation of Karate (IFK) szervezethez tartozunk. Méltatlan volt az a helyzet, amely az előző szervezetünknél volt. Például a Shihan Furkó Kálmán Emlékversenyről eltiltottak bennünket. Józan ésszel nemigen lehet felfogni, hogy a Covid-19 után, amikor újra indulnak a versenyek, egy nagy rendezvénytől eltiltják karatékáinkat. Mióta meghalt Shihan Furkó Kálmán több mint ezren hagyták már ott a korábbi szervezetet. amelynek tagjai voltunk. Azzal, hogy új szervezethez csatlakoztunk, új lendületet is kaptunk. Nagyobb kitekintésünk van több világszervezetre, hiszen az IFK tagja a Karate World Unionnak (KWU). Ez nem karate szervezet, csak egy hálószervezet, amely az egész világban szervez nagy versenyeket. Így jobban tudunk válogatni a versenyek között, megfelelőbb megmérettetést tudunk biztosítani versenyzőinknek a legerősebb versenyszabályban. Az, hogy a barcelonai Eb, ahol Notheisz Janka, Ferenczi Attila első lett, jó belépőt jelentett számunkra. Sőt, a másik két versenyzőnk is dobogón végzett. Az sem mellékes, hogy a KWU-ban erősebb a versenyszabály. Ez pedig azt jelentette, hogy előrébb kell nekünk is lépni. Itt lekerült a versenyzőinkről az összes védő, s például teljes erőből lehet rúgni fejre, szaltós rúgással lehet KO-zni. Ebbe a mezőnybe robban be Notheisz Janka, aki 16 évesen sokszor a nála idősebb fiúkat is próbára teszi. Kis túlzással olyan ő most a kor és súlycsoportjában, mint egykoron a bokszolóknál Mohamed Ali volt. Sportszakmailag tehát ez a váltás nagyobb lehetőséget biztosít versenyzőinknek. Móczó Milánnak például a sérülés miatt kihagyott hónapok után nagyon jól jött a legutóbbi antwepeni verseny. Hosszú kihagyás után úgy tért vissza a nemzetközi élvonalba, hogy legyőzött egy U21-es Európa-bajnok grúz fiút, valamint a holland világ- és Európa-bajnokot. Nekünk most nem igazán a helyezés volt fontos, hanem az, hogy sikeres legyen a visszatérése. Összesen 22 percet töltött a tatamin ami nagyon erős a kyokushin karate küzdőstílusa és szabályai okán.

A másik nagy szegmens a létesítmények fejlesztése, karbantartása. Az elmúlt időszakban ez nagyon sok stresszes napot jelentett számunkra. Nagyon bizonytalan volt a támogatási környezet, s próbáltunk mindenféle pályázaton indulni. Beadtunk több egyedi kérelmet, de ezek többsége úgymond „falnak szaladt”. Áprilisban bizony pánikban voltunk, hogy mi lesz velünk. A bezárás szélére sodródtunk. Elképesztő nyomás alatt voltunk.  Majd kezdtek kiegyenesedni a dolgaink. Mindennek köszönhetően a nagykátai létesítményünk hamarosan teljesen készen lesz. Egyedi kérelmet írtam a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárához, dr. Schmidt Ádámhoz, aki 20 millió forinttal támogatta a nagykátai terem befejezését. Ez a pénz fenntartásra, versenyeztetésre nem használható fel, de a felszerelésünket felújíthatjuk belőle. Ennek köszönhetően teljesen megújulnak eszközeink, s lehetőségünk van fejlesztésre is. Ránk is fér ez, mert 2015 óta alaposan elhasználódtak a sporteszközeink.

A harmadik nagy szegmens pedig a magyar kyokushin karate ügye. Meghalt Shihan Furkó Kálmán és ő hivatalosan a japánoknál engem nevezett meg utódjának. Ezt a magyar szervezetek vezetői megfúrták. Egy idős alapító mester szakmai végakaratát semmibe vették. A legcsúnyább módon irigység és szakmai féltékenység vezette őket. Egyébként az nagyon érdekes, hogy én nem voltam a Shihan közvetlen tanítványa és sokáig vitában is álltunk. Élete utolsó szakaszában pedig csak hozzánk jött tanítani, csak nálunk tartott övvizsgát és velem tartotta a kapcsolatot. – Sokáig tartott téged megértenem, mert te korszerű karatét csinálsz. Én nem így oktatom a karatét, de ez a te dozsód. Fegyelem van, rend van – mondta egyszer nekem. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy nálunk nincs pihenés a nyáron. Egyik héten kétszer, a másikon háromszor kell eddzeni délelőtt, és persze délután minden nap van edzés. Így heti 8-10 edzéssel menetelünk a nyáron. Szeptemberben pedig mindent bele, hiszen októberben már magyar bajnokság van. Visszatérve a magyar kyokushin karate helyzetére, sok feladatot kapok most és sokat dolgozom, hogy ez államilag elfogadott, komoly szervezet legyen a magyar kyokushin karate.

No ezzel még nem volt vége beszélgetésünknek, mert Sensei Agócs Tibor más változásokról is tájékoztatott.

– Ötvenöt éves leszek augusztus elsején és hátrébb lépek egy picit.

– Mit fog ez jelent ez a szakmai munkában?

– Nem tartok annyi edzést, mint korábban. Feladatokat delegálok azoknak az edzőknek, akik már megfelelő képzést kaptak. Agócs Zsófi a feleségem, Kerekes Réka, Móczó Milán, Előhegyi Zoltán, Nagykátán Kenyó László és a többiek egyre több feladatot kapnak, mert ki kell, nyíljanak ők is. Át kell nekik is élni a felkészítés és a versenyeztetés felelősségét. Mivel erre a pályára készülnek, ezért el kell kezdeniük az egyéni munkát. Csak jelzem, hogy az általam leadni kívánt feladatokat hatan veszik majd át. A két nagy vármegyei központunkban – Jászberény és Nagykáta – központi rendszerben fognak eddzeni a versenyzőink. Keretterv szerint mennek majd az edzések. Az első keretterv szeptembert és decembert foglalja össze. Ott már lesz komoly feladatunk, mert az új szervezetünkben más az övvizsga rendszer, mint amiben eddig dolgoztunk. Három-négy hónapunk van ebbe „belerázni” az alacsony öveseket, aki pedig danra akar menni annak egy éve lesz erre. Szóval van kihívás az életünkben bőven, melyet az Y Akadémián/Az élet iskolájában már jobban megosztva végzünk majd.

Beszélgetésünk végén még egy gyors számvetés arról, hogy milyen kiemelkedő versenyei lesznek a Yakuzáknak az év második felében. A hétvégén a Szolnok Kupán már bizonyították, hogy kitűnően felkészültek, hiszen tizenhárom versenyzőjükből tízen dobogón zártak. Nem talált legyőzőre Notheisz Janka, Kerekes Réka, Szőke Zalán, Móczó Milán, Tugyi Róbert, másodikként végzett Bagó Balázs, harmadik helyet pedig Szarvas Boglárka, Domos Gréta, Bagyinszki Máté és Ferenczi Attila szerzett.

A félév legnagyobb sikere, amely a Yakuzák SE harminchárom éves történelmének is egyik legnagobb sikere a július 4-én megrendezett KWU Világkupán született meg. Notheisz Janka a -60 kg-ban öt küzdelem után állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Megvédte tavalyi címét. Ezzel sporttörténelmet írt.

Az ősszel pedig jön a Magyar Bajnokság és egy súlycsoportos világbajnokságra is utaznak majd Hollandiába.

Tehetség, akarat, kitartás, küzdés és megfelelő háttér a felkészüléshez. Ez kell ma a kiemelkedő eredmények eléréséhez. A Sensei Agócs Tibor által vezetett Yakuzák SE-nél már hosszú évek óta tudjuk, hogy nemzetközileg is elismert munka folyik. Ezt bizonyítják eredményeik, és várjuk a hasonló folytatást!

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?