Ez a tavasz is odavan

A Jászberényi FC csapata vasárnap játszotta utolsó hazai mérkőzését a 2022/2023-as bajnoki szezonban. A példa nélküli, tavaszi vereségsorozat a füzesgyarmatiak ellen is folytatódott. A találkozóról Kun Tibor tudósítását olvashatják. Ő azon kevesek egyike volt, aki végigszenvedte ezt a találkozót.              

Tavaly ilyenkor a Jászberényi FC-nek még sikerült elkerülnie a kiesést a harmadosztályból (tizenöt tavaszi vereséggel, három döntetlennel, de egy elfogadható őszi idény után), ám az idén nem volt esély megúszni ezt a szégyent. A JFC már az őszi záráskor is kieső helyen állt, egy, a mostaninál igencsak erősebb kerettel. A folytatásnak – az ismert okok miatt – egy ificsapat futott neki, amely minden, eddig lejátszott tavaszi meccsét elveszítette, és végérvényesen a 20., az utolsó helyre hátrált. A tavaszi mérleg idáig: 17 vereség, 5 rúgott, 77 kapott gól. Összességében a csapat 117 kapott gólnál jár, és a 30. bajnoki veresége előtt áll.

Egy éve is tök utolsó volt a JFC, ha csak a tavaszi „teljesítményét” néztük, és senki nem vette komolyan a lelátó emberének, egy neves kocsmafilozófusnak, a Tiszafüred elleni, sima hazai vereség után bekiabált mondatait: „Gyerünk, gyerekek, van még másfél év! Másfél év, hogy kiessetek…” Nem beszélt a levegőbe.

Hátra van még a 38. forduló, amikor a DVSC II. otthonában szerepelnek, de ott is csak akkor lenne sansz a pontszerzésre, ha az ellenfél nem állna ki. A Jászberényi FC-nek irány tehát a vármegyei I. osztály, vagy mégsem, ismerve az alacsonyabb osztályokban érdekelt klubok gazdasági helyzetét, és ismerve az MLSZ kreativitását…

A JFC NB III.-as labdarúgócsapatának játékosai a tavaszi idény összes meccsére felkészültek, mezt öltöttek magukra, és mindig pályára léptek. Azt mondják, rendkívül sportszerűen, mert a gazdasági válság olyan súlyosan érintette a klubot, hogy a télen akár vissza is léphettek volna a bajnokságtól, de nem. Inkább vállalták ezt a hálátlan feladatot, és a menetrendszerűen érkező vereségeket. Nem tartják hiábavalónak ezt a kudarcsorozatot, mert a céljukat elérték, már látják, kikre számíthatnak a csapat jelenlegi játékosai közül a szebb jövőben. Ha tényleg ez volt a cél, egy rossz szavunk sem lehet.

Az utolsó előtti fordulóban a kieséstől menekülő Füzesgyarmati SK vendégeskedett a Jászberényi FC otthonában. Szakadt az eső, nem nyitott ki a jegypénztár, nem volt ott a szotyiárus, szótlan maradt a hangosbeszélő, de a büfé kinyitott a mindent vállalóknak. Tucatnyi füzesgyarmati szurkoló didergett a fedett lelátón, és kidideregték a csapatuk győzelmét, bár ez már a tavaszi idény kezdete előtt is biztos volt.

Két, a mezőny végén „állomásozó” csapat meccselt egymással, a vendégek mégis olyannak tűntek a jászberényiekhez képest, mintha a Holdról jöttek volna. Egymáshoz passzoltak, célirányosan futottak, támadtak, gólhelyzeteket alakítottak ki, gólokat lőttek. A JFC-nek nem volt értékelhető válasza a füzesgyarmatiak játékára, csak áztak a vigasztalanul zuhogó esőben.

**

Labdarúgó NB III., Keleti csoport, 2022-23., 37. forduló:

Jászberényi FC – Füzesgyarmati SK 0 – 3 (0 – 1)

Gólok: Popescu G.R. a 22. percben, szöglet utáni fejesből (0 – 1), Kis Sz. a 48. percben, ő volt a leghatározottabb a kapu előtt (0 – 2), Raducu C.S. az 54. percben, egy kipattanó labdát varrt be a jobb felső sarokba (0 -3).

Kun Tibor

Fotó: Agócs László

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?