Döntöttek a kiemelt sportágak támogatásáról

A Jászberény Városi Önkormányzat soros, májusi ülését Balogh Béla alpolgármester vezette le 17-én, szerdán délután. A tanácskozásról hiányzott a szabadságon lévő Budai Lóránt polgármester, Bozsik Ferenc (külföldön tartózkodott) és Kollár Anita (betegség). Az ülés során többnyire ezúttal is teljes egyetértésben döntöttek a képviselők.

A tanácskozás ezúttal is a képviselő-testület két ülése között történt eseményekről szóló tájékoztató megvitatásával kezdődött, melyet polgármester és az alpolgármester jegyzett. Tamás Zoltán felvetette, hogy az anyag nem tartalmaz semmit arról, hogy miért vágtak ki fákat az elmúlt napokban a Buzogány utca, Rét utca térségében.

– Ki adott rá engedélyt, ki kérte és miért volt szükség az egészséges fák kivágására? – kérdezte a képviselő.

Bató Andrea, a városgazdálkodási osztály vezetője válaszában elmondta, hogy már a tavalyi évben felmérést végeztek a beteg, balesetveszélyes fákról. Összeállt egy anyag, amely elsősorban gallyazásról szólt, illetve lakossági jelzésre olyan beteg, elöregedett fákat jelöltek meg, mint az történt a Buzogány u. – Rét u. esetében, melyek még allergizálták is az ott élőket. Fontos szempont volt a balesetveszély megszüntetése is. A jelzett térségben négy fa kivágását javasolták a szakértők, melyet a városgazdálkodási bizottság jóvá is hagyott.

– A városgazdálkodási bizottság egyhangúlag hagyta jóvá a fák kivágását. Ott Tamás Zoltán sem emelt ez ellen kifogást. Egyébként sokkal több fát ültetünk, mint amennyit kivágtunk. Az elmúlt években nem történt meg ez a felülvizsgálat, ezért kell most időnként több fát kivágnunk. Egyébként elsősorban a lakosság felől és a képviselők felől érkeznek a jelzések, ha egy-egy területen gond van a fákkal – mondta az ülést vezető Balogh Béla A tájékoztatót végül 9 igen és 3 tartózkodással fogadták el.

Ezt követően egyhangúlag, vita nélkül fogadták el az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztatót.

A 2022. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szóló anyag kapcsán Bohárné Bathó Rozália megjegyezte, hogy az önkormányzat többet is tehetne, hogy az ezen a területen a helyzet javuljon. Balogh Béla ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a város a lehetőségeihez mérten támogatja a Jászberényi Család- és Gyermekjóléti Központot, melynek vezetője, Nagy Beatrix meg is köszönte az önkormányzati segítséget. A tájékoztatót egyhangúlag fogadták el.

Ugyancsak teljes volt az egyetértés a Folklór Kulturális Közalapítvány 2022. évi gazdálkodásáról, a Hamza Múzeum és Jász Galéria Közalapítvány 2022. évi gazdálkodásáról, valamint a Testvérvárosi Kapcsolatok Közalapítvány 2022. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló elfogadásakor is.

A 2022. évi költségvetés előirányzatainak megállapításáról szóló 4/2022. (II. 17.) önkormányzati rendelet IV. negyedéves módosítását is 12 igennel szavazták meg. Erre azért volt szükség, mert a IV. negyedévben a működési célú támogatások államháztartáson belül címszó előirányzata a menekültügyekkel kapcsolatos támogatással, a népszámláláshoz kapcsolódó támogatással a Jász Múzeum támogatásával (Magyar Géniusz Program) és a normatív állami támogatás évközi módosításának eredményeivel változott. A működési bevételek előirányzatának növekedése a Jász Múzeum régészeti tevékenységéhez kapcsolódó bevételekből, a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény ellátási díjainak emeléséből és az intézmények egyéb működési bevételének módosulásból adódott. A működési célú átvett pénzeszközök előirányzata a Central Europe programhoz köthető támogatással emelkedett. A módosítás során azt is eldöntötték, hogy a közel 156 millió forintos bevételi többletet milyen célra használják (többek között személyi juttatások, dologi kiadások, beruházás, felhalmozás).

– A költségvetés az alapja a zárszámadásnak. Arról adunk számot, hogy terveinket hogyan sikerült megvalósítani Azt gondolom, hogy nagyon komoly feladatokat tűztünk ki 2022-ben és ezeket a feladatokat eredményesen tudtuk ellátni. Kiemelt célunk volt a hivatalban, az intézményeinkben és a két gazdasági társaságunkban dolgozók megbecsülése, amit megvalósítottunk. Ugyan ezt az óriási infláció jelentősen mérsékelte, de a szándék és a végrehajtás részünkről jó volt – mondta a 2022. évi zárszámadás elfogadásának beajánlójában Balogh Béla.

– Pénzügyileg jó ez az elszámolás, de tartalmilag érthetetlen, hogy miért ilyen óriási a maradvány. Nem bank az önkormányzat, hanem a lakosság igényeit kell kielégíteni – mondta Bohárné Bathó Rozália.

– A maradvánnyal kapcsolatos észrevételek mindig előjönnek. Maradvány nélkül nem is lehet dolgozni. Nem mindegy, hogy milyen az összetétele. Amennyiben a fejlesztési maradvány a sok, akkor az azt jelenti, hogy vannak folyamatban lévő beruházásaink. Az intézmények gazdálkodása jól megtervezett volt, ott a maradvány a jó gazdálkodás eredménye. Fontos, hogy mennyi az az összeg, ami a tartalékba kerülhet – válaszolta a felvetésre Balogh Béla. A 2022. évi zárszámadást tízen fogadták el, míg ketten tartózkodtak a szavazás során.

A 2022. évben megvalósult önkormányzati beruházásokról és a Jászberény Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában foglaltak időarányos végrehajtásáról szóló beszámoló megvitatása során Tamás Zoltán a Malom-projekt állásáról érdeklődött.

– Tavaly elfogadtuk, hogy az épületet oktatási intézményként hasznosítsuk. Miért nem történ azóta semmi? – kérdezte a képviselő, míg Szatmári Anikó az útfelújításokról érdeklődött.

– A Malom ügyében ugyanazt tudom elmondani, amit a bizottsági ülésen is elmondtam. Tavaly év elején az hangzott el, hogy a megyei önkormányzat kívánja befejezni a beruházást. A választások után már a megye és a város közös beruházása lett ez, konzorciumi formában. A tervezői program kialakítása hamarosan megkezdődik. Amennyiben ez elkészül és közösen jóváhagyjuk, akkor ebben az évben a tervezés, és jövőre a kivitelező közbeszerzési kiválasztása is megtörténhet. Az év elején tárgyaltunk a megyei vezetőkkel, hogy idő közben radikálisan megváltoztak a külső feltételek. Megnövekedtek a kiadásaink, miközben saját bevételeink csak kb. 100 millióval emelkednek. A gáz- és villanyárambeszerzés, amely folyamatban van – jó esetben is közel a háromszorosára emelkedik – mintegy 250 millió forintos plusz kiadást jelent. Amennyiben a szolidaritási adó mértéke is tovább nő, akkor nem leszünk könnyű helyzetben. Egyelőre azt sem látni, hogy saját bevételeink hogyan alakulnak.  Az útfelújtások esetében arra várunk, hogy legyenek pályázati lehetőségeink, mert saját forrásból azt megoldani nem tudjuk. Egyébként tavaly is volt 100 milliós útfelújítás. Az előző tíz év alatt elhanyagolt utakat is nekünk kell rendbe hozni. Az ivóvízhálózat felújítás viszont mindenképpen elsőbbséget élvez – mondta válaszában Balogh Béla. A beszámolót 9 igennel, 3 tartózkodás mellett fogadták el.

Ezt követően a 2022. évi belső ellenőrzési tevékenységről szóló beszámolót egyhangúlag fogadták el

Építési telkek, ingatlan esetében ismételt nyilvános pályázati kiírásról, újabb nyilvános versenytárgyalásról döntöttek két előterjesztés egyhangú elfogadásával.

Vita nélkül fogadták el a Jász Múzeum múzeumigazgató munkakör betöltésére vonatkozó pályázat eredménytelenné nyilvánításáról és a múzeumigazgató megbízásának meghosszabbításáról szóló előterjesztést.

Ugyancsak egységesen foglaltak állást a kiemelt sportágak részére kiírt sportpályázat elbírálásáról szóló előterjesztés kapcsán. (A kiemelt sportágak 2023. évi önkormányzati támogatását egy külön anyagban részletesen közöljük.)

Döntöttek még alapítványok támogatásáról és a városi ivóvízhálózat 5 magas vízveszteségű szektorára vonatkozó rendszervizsgálat pénzügyi fedezetének biztosításáról is. Utóbbi kapcsán Balog Béla elmondta, hogy Jászberény város ivóvíz-hálózatában nagy a veszteség (40%). Csőtörés estén komoly nyomáscsökkenés érzékelhető. A város 10 szektorra van felosztva. Három szektor teljes felmérése megtörtént. Kettő szektor nagyjából rendben van, Öt szektor van melynek felmérésére szükség van. Az előterjesztést egyhangúlag fogadták el.

 

Vélemény, hozzászólás?