Rendkívüli ülésen döntenek majd a testület feloszlatásáról

Tizennégy fővel kezdte meg szeptemberi soros ülését a Jászberény Városi Önkormányzat képviselő-testülete 21-én, szerdán délután 15.00 órakor. Néhány perc eltelte után Balog Donát is megérkezett és teljes volt a testület létszáma. A legnagyobb érdeklődés a dr. Gedei József (DK) által beadott előterjesztés sorsát kísérte, amely a testület feloszlatásáról szólt.

Az ülés első háromnegyed órája a feloszlatást kezdeményező előterjesztés kapcsán kialakult vitával zajlott. Dr. Gedei József jelezte, sürgősségi indítványát nem találta a napirendek között, s ennek okát szerette volna megtudni, illetve arra kérte a polgármestert, hogy sürgősséggel vegyék napirendre kezdeményezését. Már csak azért is, mert korábban már kiderült, hogy a testületből mindenki támogatja előterjesztését.

Budai Lóránt polgármester elmondta, hogy szerinte semmi sem indokolja a sürgősségi megtárgyalását az előterjesztésnek, melyet egyébként is későn adtak be ahhoz, hogy időben dönteni lehetett volna róla. Továbbá megjegyezte, hogy a sürgősséggel való tárgyalás indokai pedig egyszerűen nem állták meg a helyüket.

Erről azután vita alakult ki a képviselő, a polgármester és a jegyző között. A jogi csűrés-csavarás végeredménye nem változott: a polgármester nem vette sürgősséggel napirendre a testület feloszlatásáról szóló előterjesztést.

Erre Tamás Zoltán, a Fidesz frakció vezetője jelezte, hogy a tanácskozás másnapján, tehát szeptember 22-én, csütörtökön kezdeményezni fogják egy rendkívüli ülés megtartását, amelyen dönthetnek a testület feloszlatásának ügyében. Ez pedig azt jelenti, hogy 15 napon belül a polgármesternek össze kell hívni a rendkívüli ülést, ahol döntés születhet az előterjesztés kapcsán.

Kinek, mi az érdeke?          

A testület feloszlatásáról szóló döntés elodázását sokan, sokféleképpen magyarázzák. Az összeesküvés elméletek gyártása teljesen fölösleges, mert a helyzet annál sokkal egyszerűbb.

A kérdés ugyanis az, hogy kinek, mi az érdeke, kinek mikor lenne jobb időben az időközi választás. A Fidesz minél hamarabb szeretné azt, hogy ez megtörténjen, mert népszerűségük az elmúlt hetekben, hónapokban az infláció emelkedése, az életszínvonal csökkenése miatt bizony esett.

A városvezetés pedig arra játszik, hogy minél később legyen az időközi választás, mert abban bíznak, hogy a Fidesz támogatottsága még tovább csökken, s ez az ő esélyeiket növeli. Az elmúlt hetekben tartott időközi választások nagyrészét ugyanis még így is a Fidesz jelöltjei nyerték.

A világ körülöttünk és idehaza is olyan gyorsan változik, hogy nehéz lenne megjósolni, mi lesz holnap vagy holnapután. Ez pedig alapvetően befolyásolhatják egy időközi választás eredményét.

Igaz persze az is, hogy Jászberényben egészen speciális a helyzet, hiszen az ellenzéki összefogásnak a 2019-es választások után sem volt többsége, s dr. Gedei József DK-s alpolgármester lemondása után az önkormányzat munkája, működése tovább bonyolódott.

Hogy az időközi választás, amely mostanra már jó eséllyel megjósolható hoz-e ezen változást, azt nem tudni, de az bizonyos, hogy mozgalmas év vége és izgalmas új év vár a Jászság fővárosának lakóira.

A testületi ülésen hozott további döntésekről hamarosan egy másik tudósításunkban olvashatnak.

 

 

Vélemény, hozzászólás?