Nehéz költségvetési időszak vár Jászberényre

Amint arról korábban már beszámoltunk, a legnagyobb érdeklődéssel várt téma, a testület feloszlatásáról szóló előterjesztés, nem került napirendre a Jászberény Városi Önkormányzat szeptemberi soros ülésén. Viszont egy sürgősségi és további 22 napirendi pontot megtárgyaltak a képviselők.

A korábban kiküldött napirend előtt a sürgősségi indítvány kapcsán döntöttek a képviselők. Ez az előterjesztés a Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság üzletrész tulajdoni hányad értékesítésére és egyéb ezzel összefüggő szerződések megkötésére címet viselte és 10 igen szavazattal, 4 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett fogadták el.

A két ülés között történtekről szóló polgármesteri, illetve alpolgármesteri beszámoló megvitatásakor dr. Gedei József a Malom-ügyben kifizetett 300 millió forinttal kapcsolatos belső vizsgálat anyaga felől érdeklődött és megjegyezte, hogy az I. világháborús emlékművel kapcsolatban nem volt helyes a város honlapjára felkerült tájékoztatás. A képviselő a jegyzőt is kérdezte volna, ám a polgármester jelezte, erre nincs lehetősége.

Tamás Zoltán, a Fidesz frakció vezetője pedig afelől érdeklődött, hogy milyen jogi, törvényi akadálya volt a testület feloszlatásáról szóló előterjesztés napirendre vételének.

– Ezelőtt másfél évvel nem volt ez fontos Önöknek, amikor talán tényleg kellett volna az oszlatásnak. Néhány napot talán tudnak ezzel várni. A döntés az én kezemben van, azután pedig a lakosság dönthet majd – válaszolta Budai Lóránt.

Ekkor jelentette be Tamás Zoltán, hogy beadják a sürgősségi indítványt az előterjesztésről az ülést követő napon, s 15 napon belül rendkívüli ülés dönthet a kérdésben.

A beszámolókat végül 7 igen, 7 tartózkodás és 1 nem szavazattal nem fogadták el.

Nem volt vita az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló tájékoztató esetében, melyet 15 igen szavazattal fogadtak el.

A Jászberényi Ifjúsági Önkormányzat 2021. évi működéséről szóló tájékoztató kapcsán Budai Lóránt elmondta hogy példaértékű munka indult el, s megköszönte mindazok tevékenységét, akik ebben részt vállaltak. A tájékoztatót egyhangúlag fogadta el a testület. Ahogy az Ifjúsági Munkacsoport 2021. évi munkájáról szóló tájékoztatót is.

Nem volt vita a Tiszamenti Regionális Vízművek Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2021. évben végzett tevékenységéről szó tájékoztató megtárgyalásakor sem. Az a hozzászólásokból kiderült, hogy mindenki számára fontos kérdés az ivóvíz biztosítása, a szennyvíz tisztítása és csapadékvíz kezelése. A szavazás itt is egyhangú volt.

A Jászberény Város Helyi Esélyegyenlőségi Programjának kötelező felülvizsgálatáról és végrehajtásáról szóló tájékoztatóhoz Nagy András szólt hozzá, aki számos kérdést is feltett az anyag korábbi tárgyalása során, s a kapott válaszokról is tájékoztatta képviselőtársait. A szavazás során 14 igen és 1 tartózkodással fogadták el a beszámolót.

A Jászberény Városi Önkormányzat 2022. évi gazdálkodásának I. félévi helyzetéről és annak módosításáról szóló anyagokat is elfogadták az ülésen. Észrevétel és vélemény azért volt az előterjesztésekhez.

– Látszólagos rend van, de sötét felhők gyülekeznek a város felett. Ez derül ki az anyag végén, meg az is, hogy a városvezetés a beruházások elé helyezi a működés biztosítását. Melyik fejlesztéseket hagynák el, vagy halasztanák? Az önként vállalt feladatokkal kapcsolatban mi az elképzelése? – kérdezte dr. Gedei József.

– Egyeztetés alatt áll a kérdés. Sok kérdőjel van a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban. Nehéz döntések is állhatnak előttünk. Ezek olyan testületet kívánnak, amely képes együtt dolgozni. Sajnos ez egyelőre nem látszik, de remélem ez változni fog. Állami segítség nélkül nehéz helyzetbe kerülhet a város – mondta Budai Lóránt polgármester.

– Mindenki az utolsó tíz sorral foglalkozik az anyagból, amely a jövőt vetíti előre. Szemléletet kell változtatni, mert olyan időszak következik, amely ezt megköveteli. Azért íródott ez az anyag, hogy mindenki szembesüljön azzal, hogy jellenleg mit tudunk, s ezek hogyan változnak a következő időszakokban. Ez a félév rendben lezajlott. Minden bizonnyal ez az egész évre is igaz lesz. A jövő évtől viszont radikálisan megváltoznak a költségtényezők, s ezek csökkentik a mozgásteret. Azzal kell számolnunk, hogy csökkenni fog az iparűzési adóbevétel. A szolidaritási hozzájárulás viszont 250 millióval nő, A jelenlegi iparűzési adó több mint egyharmada lesz. Energia és üzemeltetési költségek 250 millió forinttal nőnek. Kamatfizetés kb. 150 millióval nő. Közétkeztetés 100-150 millióval nő. Prioritásokat tenni kell: városüzemeltetés jelenlegi színvonalának tartása, fejlesztések tekintetében jó pályázatokat kell készíteni és megvalósítani (100%-os támogatottság, az önerő mértéke a legalacsonyabb legyen), meg kell becsülni a hivatalban, a két gazdasági társaságban dolgozókat (mintegy 300 milliós bérköltség növekedés). Nagyságrendileg mintegy 2 milliárdos többletkiadás. Hatékonyság és takarékosság, mellett ehhez kérek együttműködést és közös gondolkodás – mondta Balogh Béla alpolgármester.

Egyhangúlag támogatta a testület a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2023. évi fordulójához történő csatlakozásáról szóló előterjesztést és vita nélkül fogadták el az alkalmazandó nyersanyagnorma megállapításáról és a köznevelési intézményekben biztosított intézményi étkeztetés térítési díjáról szóló 14/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló előterjesztést is

Teljes volt az egyetértés a közterületi térfigyelő kamerarendszerről szóló 14/2019. (IX. 12.) önkormányzati rendelet módosítása ügyében is.

Egyetértettek a képviselők azzal az előterjesztéssel is, mely arról szólt, hogy a Tóth János utcával párhuzamos utcát, amelynek nem volt még neve, Faragó Lászlóról (polihisztor és díszpolgár) nevezzék el. Három magán út elnevezéséről is döntöttek, így Jászberényben immár Levendula, Bársony és Méz utca is van.

Döntöttek a képviselők (14 igen, 1 tartózkodás), annak az előterjesztésnek a sorsáról is, amelynek előadója Alvári Csaba főépítész volt, s a Tescoban megvalósuló McDonald’s Étterem létrehozása volt a témája. Ennek kapcsán ugyan többen is megjegyezték, hogy már így is nagyon forgalmas az ottani csomópont, s ezzel kezdeni kellene valamit. A főépítész elmondta, hogy egy folyamat elején tartanak, s a későbbiekben ennek a vizsgálata is megtörténik majd.

Vita nélkül fogadták el a főépítész egy másik előterjesztését, amely a Jászberény város településrendezési tervének elírás javítása érdekében született.

Az Ingatlanok részterületei tekintetében történő ismételt egységes zártkörű pályázat elbírálásáról szóló előterjesztés elfogadását követően 10 perc szünetet tartottak, majd folytatódott a tanácskozás.

Egyhangúlag fogadták el a Jászberény, Magyar utcában és a Magyar utca térségében található építési telek ingatlanok értékesítésére ismételten kiírt nyilvános pályázatok elbírálására szóló előterjesztést, majd a jászberényi 9048 helyrajzi számú ingatlan részterületének bérbeadására vonatkozó előterjesztést is.

Nem volt vita a jászberényi 6471 hrsz-ú, természetben Jászberény, Ferencesek tere 3/A. szám alatti, kivett lakóház, udvar megnevezésű ingatlanon található épület egyes helyiségeinek ingyenes használatba adásárról szól előterjesztés és a Jászberény „Külsőpelyhesparti lakótelep” V. ütemű útépítéshez szükséges önkormányzati hozzájárulás megadására, valamint a kezelői lehatárolási terv elfogadására vonatkozó előterjesztés tárgyalásakor sem.

Döntöttek a jászberényi 5297 hrsz.-ú és 5298 hrsz.-ú ingatlanok tulajdonjogának megszerzésére, illetve kisajátítási eljárásának megindításáról, valamint a Jászberény Városi Önkormányzat tulajdonában álló KHA-682 forgalmi rendszámú Renault Trafic gépjármű forgalomból történő kivonásáról is.

Az ülés végén az interpellációra, felvilágosítás kérésére és a napirenden kívüli felszólalásokra szánt félórában dr. Gedei József megismételte korábban feltett kérdéseit kéréseit, melyekre ugyanazt a választ kapta a polgármestertől, mint korábban. Dobrán Gyula és Bobák Zsolt között utóbbi egy Facebook bejegyzése miatt, alakult ki vita. Bethlendy Béla a Kapitánykertben megvalósult beruházás kapcsán mondott köszönetet az abban résztvevőknek. Szatmári Anikó pedig az ő és dr. Gedei József támogatásával tervezett testvérvárosi park megvalósításáról érdeklődött. Balogh Béla alpolgármester szavaiból kiderült, hogy ennek mintegy 60 millió forint lenne a tervezett költsége, s ezt a közeljövőben a város nem tudja vállalni. A képviselő asszony ennek kapcsán egyeztetést javasol, hogy milyen ütemezésben lehetne haladni a testvérvárosi park megvalósítása ügyében.

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?