Anya-lánya görbe tükörben

Több kiadást is megélt Pataki Éva, a Nőből is megárt a nagymama! című regénye. Az ebből készült színpadi művet mutatták be március utolsó csütörtök estéjén, Nőkből is megárt… címmel a Főnix Fészek Műhelyház színpadán. Az előadásban a népes, főképpen nőkből álló közönség anyát és lányát, Tordai Terit és Horváth Lilit láthatta.

A darabot Tordai Teri kérésére írt Pataki Éva. melyben. A generációk közötti viszonyt láthattuk viszont a darabban, amelyben érzékenységgel és humorral boncolgatták a családi kapcsolatok rejtelmeit. Különös pikantériát adott az előadásnak, hogy anya-lánya szerepét a való életben is gyakorló színésznők játszották el.

A két korosztály megmutatja egymásnak: a már felnőtt lány azt, hogy ő bizony ereje teljében, a topon van, éppen házasodni készül. A filmkritikus mamája pedig azt, hogy bár benne van a korban, lendülete még fogyhatatlan, egyáltalán nem lehet leírni őt.

A két színésznő energiái és stílusa különböző, ám egymással összhangban álló játéka változatosságával gyönyörködtette a nézőket, ugyanakkor harmóniát is teremtett.

Az anya, Tordai Teri afféle minden lében kanál, aki imád beleszólni bármibe, aki mindig mindenről tudni szeretne, és ott akar lenni mindenhol, persze részt kíván venni lánya életében is. Nem akar, nem tud megöregedni, miközben mégiscsak elmúltak felette az évek.

A lány, Horváth Lili a mai kor modern nője, aki önálló, független, egyedül megold mindent, megáll a saját lábán. Úgy érzi, nincs már szüksége az anyjára, és picit sem ismeri el, hogy néha meginog.

Azonban bármennyire berzenkedik ellene, mégiscsak temérdek mindenben követi anyját, hisz ő is szül és óhatatlanul számos dolgot hasonlóképpen kezd csinálni, amikor anya lesz, mint az édesanyja. A kapocs, az unoka személyében újra ráébreszti a lányt arra, hogy mégsem képes mindenre, mégiscsak segítségre van szüksége, és az anyja is újból szerepet kap az életében, aki végre érzi, hogy szükség van rá.

A két remek színésznő eljátssza a folyamatot, ahogy kezdenek mindinkább újra egymásra találni, noha igencsak különböznek egymástól, ezért örökké csipkelődnek, piszkálják a másikat.

Fiatal és idős nőkarakterek voltak láthatók, a köztes kor eltűnt. Horváth Lili további két mellékszereplőt is eljátszott – egy ötvenes féltékeny feleséget, és az anyja középkorú pszichológusnőjét –, ami jó lehetőség volt számára, mert így meg tudott mutatni két egészen más karakterű nőt is.

A fiatal felnőtteknek és a nagymamakorúaknak görbe tükröt tartott a darab, az anya-lánya viszony olykor szép, olykor ellentmondásos élethelyzeteiről. A lélektani tükröződésekben pedig bizonyára minden nézőnek jutott legalább egy csillanás, ami megvilágosodást hozhat, felismerést, és segít jobban megérteni egy olyan korosztályt, amellyel mi is sokszor méltatlanul keveset foglalkozunk.

Fotók: Szalai György

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?