„Ez a szemlélet ássa Jászberény sírját, s Jászberény süllyed!”

Azt ígértük, hogy a kormány a szankciós válság kezelésére folyamatosan segíteni. Ennek az első köre a rezsikompenzáció volt, most a második körben pedig a bérkompenzációt kapták meg az önkormányzatok – kezdte március 30-án, csütörtökön a jászberényi képviselői irodaházában tartott sajtótájékoztatóját Pócs János. Térségünk országgyűlési képviselője e mellett számos további témát is érintett.

A képviselő szavaiból kiderült, hogy a jászsági önkormányzatok bér- és rezsitámogatásra összesen 1 milliárd 299 millió forintot kaptak. Ebből 723 millió forint volt a bérkompenzáció. Jászberény bér- (175 847 848 Ft) és rezsikompenzációra (68 186 325 forint) összesen több mint 244 millió forintot kapott

– Ezt azért tartom fontosnak hangsúlyozni, mert az elmúlt napokban minden fórumon, a testületi ülésen is, Jászberény város vezetése a lakosságot és a sportot, illetve a sportolókat sarcoló intézkedése mögött minden mondatban a kormányt bírálja. Pedig a kormány a 3,8 milliárdos adóbevétellel rendelkező várost közel 250 millió forinttal támogatta. Ezeket a számokat pedig rendre el kell mondanunk, ha a városvezetés mindig, mindenért a kormányt okolja. Azt is el kell mondanom, hogy kormányzati támogatással jelenleg Jászberényben 2 milliárd forint értékű projekt fut. Vagyis a kormány kiemelten támogatja Jászberényt. Rosszul esik, hamis és igaztalan az a vád, hogy a kormán intézkedéseire való hivatkozással Jászberény a civil szervezeteket, a kultúrát, a médiát és kiemelten a sportot bünteti – mondta Pócs János, aki azt is megjegyezte, hogy ezek a szervezetek akkor kaptak ilyen kevés támogatást a várostól, amikor annak az adóbevétele 1,5 milliárd forint volt.

Ez az adóbevétel pedig azért is tudott mára 3,8 milliárdra nőni, mert a kormány az itteni vállalkozásokat, vállalkozókat jelentős támogatásban részesítette, jelentette ki Pócs János. Szerinte jó gazdálkodás mellett van miből támogatni Jászberényben a civil- és sportszervezeteket. Különösen fájónak nevezte, hogy Jászberény város vezetése a sortszeretőket és a sporthoz köthető 2 000 gyermeket bünteti azzal, hogy méltatlanul támogatják sportolási lehetőségeiket. A képviselő indokolatlannak tartja, hogy 15 évvel ezelőtti szintre csökkenti a város vezetése a sport támogatását.

– Ez nem megszorítás, hanem amputálás. A jászberényi sportszervezetek az elmúlt évek során 2 milliárd forint TAO-s támogatást hoztak a városnak. A napokban megszületett a döntés, hogy Jászberénynek vissza kell fizetnie 725 millió forintot a Magyar Kosárlabda Szövetségnek, mert évek óta nem sikerült ezt a TAO támogatást felhasználni, mert az önkormányzat semmilyen szinten nem volt hajlandó hozzátenni egyetlen forintot sem – mondta Pócs János, aki kitért a Malom-projekt ügyére is. Míg más jászsági településen sikeres beruházásokat adnak át, addig Jászberényben egyedül nem sikerült a TOP-os fejlesztés befejezése.

– Jászberényben a Malom, ahogy látjuk, itt áll mint egy romhalmaz és ahogy látjuk a város költségvetéséből, a városvezetők hozzáállásából így is fog maradni. Ott is közel 1 milliárdot vissza kellett fizetni. Ha ezt nem kellett volna, akkor most a kosarasok 725 milliója mellé lett volna pénz, hogy Jászberénynek egy gyönyörű sportcsarnoka épülhessen – mondta Pócs János, aki szerint ez a szemlélet ássa Jászberény sírját, s Jászberény süllyed.

A képviselő kijelentette, hogy ma már egy város megtartóereje nem a munkahely, hanem a gyermek. A gyermek pedig ott érzi jól magát, ahol van kultúra és van sport.

Pócs János bejelentette, hogy az állami fenntartású köznevelési intézmények elektromos rendszerének pályázatában a Jászberényi Tankerület 297 millió forint támogatást kapott. Jászberényben az a Székely Mihály Általános Iskolát, a Bercsényi Miklós Általános Iskolát és a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumot érintette. Jászfényszaru város egy TOP+-os turisztikai fejlesztésre pályázott és ez mintegy 350 millió forintos támogatást nyert el. Ez a projekt négy lépésben fog megvalósulni. Jászberényben a Káta CNC 387 millió forint támogatást nyert, amely a városnak újabb adóbevételt és újabb munkahelyeket is jelent majd.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet arra, hogy a fúrt kutak engedélyeztetésre december 31-ig van lehetőség.

A sajtótájékoztató végén Pócs János bejelentette, hogy az augusztusban Magyarországon megrendezésre kerülő atlétikai világbajnoksághoz csatlakozva egy jászsági sportnapot szerveznek 2023. június 11-én, vasárnap, „Fuss Jászság. Fuss” címmel. A program nagykövetének Lubics Szilviát kérik fel. Reményét fejezte ki, hogy minél többen részt vesznek majd ezen a kormány által támogatott rendezvényen.

A sajtótájékoztatót követően megkérdeztük a képviselőt, hogy mi a helyzet a helyi Fidesz szervezet feloszlatásával, újjá alakulásával. Pócs János elmondta, azt várják, hogy a feloszlatás jogerőre emelkedjék, s akkor új szervezetet alakítottak, melynek leendő tagjaival már egyeztettek.

Vélemény, hozzászólás?