VII. Regionális Kórustalálkozó Jászberényben

„A lelkünkhöz a fülünk van legközelebb.” Johann Gottfried Herder a dalolás esszenciáját fogalmazta meg e néhány szóban. Ehhez igazodva, november utolsó szombatján csupa mosolygós, jókedvű dalosokkal lehetett találkozni a Déryné Rendezvényházban. Nem véletlen, hiszen két év kihagyás után először most lehetett – és mertünk – kórustalálkozót rendezni.

Rendhagyó volt ez az esemény, mert a már korábbi, hat alkalommal megrendezett regionális kórustalálkozó résztvevőinek nagy száma – általában 14-15 kórus – helyett most csak három kórust hívtunk meg. Rendhagyó volt azért is, mert ez alkalommal került személyesen átadásra a Fasang Árpád-díj. Emiatt megtisztelte jelenlétével a rendezvényt a névadó zeneszerző Magyar Örökség díjas családja, Fasang Zoltán és felesége fuvolaművészek, valamint Fuchsné Fasang Márta.

Budai Lóránt polgármester úr köszöntője, majd Madarász Lajos, a CNÉ Egyesület elnökének bevezető mondatai után a vendéglátó-rendező Cantate Nobis Énekegyüttes mutatta be műsorát. Most elsősorban lírai, fülnek-léleknek egyaránt kedves dalokat választottak, de nem hiányoztak a repertoárból Enya és Karl Jenkins ihlette népszerű darabok sem. A kórust Thormanné Husznay Mária karnagy és Jámbor Imre ének-zene szakos tanár, az énekkar tenoristája vezényelte, Kiss Enikő – aki szintén a kórus tagja – pedig fuvolakíséretével színesítette a Simply Alleluia darabot. Az énekegyüttest Sas Dániel zongoraművész kísérte.

A rendezvény műsorfolyamát egy számunkra rendkívül örömteli esemény szakította meg. Karnagyunknak, Thormanné Husznay Máriának ítélte oda az erre hivatott kuratórium a Fasang Árpád-díjat, mellyel néhai Fasang Árpád szellemiségének továbbvitelét, a pedagóguskórus-mozgalom értékeinek megőrzésében, továbbfejlesztésében, a hagyományok ápolásában kifejtett több évtizedes munkásságát ismerték el. A díjat személyesen most vehette át Fasang Zoltántól és Fuchsné Fasang Mártától. Kórusunk a névadó nevével fémjelzett népdalfeldolgozásokkal tisztelgett Fasang Árpád emléke előtt, majd egy meglepetés-dallal köszöntöttük karnagyunkat!

 

A Lehel Vezér Gimnázium Férfikara mindig üde színfoltja ezeknek a rendezvényeknek. Felszabadult, vidám dalolásuk jókedvre derítette a szépszámú helyi közönséget is. Deméné Ilonka Gabriella szuggesztív karvezetését fegyelmezetten követték a lelkes dalosok. Jó volt hallani az öblös férfihangokat!

A Hajdúböszörményből érkezett Daróci Bárdos Tamás Vegyeskart régi kórusbarátság fűzi a Cantate Nobis Énekegyütteshez, többször szerepeltek a korábbi találkozókon, de mi is voltunk már vendégek náluk. Most is igényes, harmóniákban gazdag darabokat választottak, Gáll Péter karnagy tanítványai igazán szép élményben részesítették a hálás közönséget.

A rendezvényt a Gyöngyösről érkezett Cantare Városi Vegyeskar zárta. A Kalocsainé Csillik Mária karnagy vezette kórus műsorválasztása, magas színvonalú előadása, kristálytiszta intonációja méltó koronája volt a kellemes délutánnak. Thormanné Husznay Mária zárásként egy szép népdal közös eléneklésére kérte a résztvevőket és a közönséget.

Kötetlen beszélgetéssel, vacsorával egybekötött baráti est zárta a napot. Köszönet a meghívást elfogadó kórusoknak lelkiismeretes felkészülésükért, a rendezvény létrejöttét anyagilag és más módon segítőknek a közreműködésükért!

Szivos Ilona kórustitkár

Vélemény, hozzászólás?