Faültetés csak ésszel és odafigyeléssel

Amint arról már beszámoltunk, hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartott dr. Besenyi Orsolya, a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt és csapata a piaci fahídnál, a Zagyvapart sétányon. A téma a város levegőjének javítása, s ezen belül a faültetés volt. Erre reagált Facebook oldalán Budai Lóránt polgármester, aki egyben a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje is a 2023. január 15-én esedékes időközi választáson.

Jászberényben az elmúlt években több fatelepítési program is zajlott és zajlik. Többek között például a Zagyva sétányon, ahol a sérült, beteg, elöregedett fák közül 24-et ugyan kénytelenek voltunk kivágatni – ugyanakkor helyettük 77 egészséges fa ültetéséről gondoskodtunk.

Nagy örömömre szolgált, hogy fideszes képviselőtársaim és barátaik is faültetést kezdtek szervezni Jászberényben. Ha minden igaz, akkor 700 darab facsemetét lehet tőlük igényelni, amit az állampolgárok elültethetnek.

2021. október 21-én képviselő-testületünk elfogadta a zöldfelületekkel kapcsolatos önkormányzati rendeletet, amely szerint közel 50 féle fa telepítése javasolt Jászberényben. A Fidesz sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy 13 féle fafajta áll a rendelkezésükre, azonban az önkormányzati rendelet ebből mindössze egyet javasol telepítésre, a tatár juhart. A többi a szakemberek véleménye szerint – akár egészségi okok, akár a felsővezetékek elkerülése érdekében, akár egyéb szakmai érv következtében – nem ajánlott ültetésre, telepítésre.

Szeretném mégegyszer kihangsúlyozni, hogy örülök a kezdeményezésnek, de tisztelettel kérem, ha valaki fát szeretne ültetni a városban, az előtte kérje ki az önkormányzati szakemberek véleményét. Mert ahogy a fenti példa is mutatja, sajnos nem elég a jószándék, néha nem árt, ha ehhez hozzáértés is párosul… – olvasható Budai Lóránt Facebook bejegyzésében.

 

Vélemény, hozzászólás?