Városvezetői intézkedések

Tisztelt Lakosság! Kedves Jászberényiek!

Nem túlzás, ezekben a hetekben bolygónk és azon belül hazánk számára komoly feladatot jelent a koronavírus terjedésének megállítása, illetve lassítása. A veszélyhelyzet 2020. március 11-i kihirdetése óta több korlátozó intézkedés is született annak érdekében, hogy Magyarországot minél kevésbé sújtsa a járványhelyzet. Ezzel összefüggésben Önkormányzatunk is több lépést tett annak érdekében, hogy Jászberény lakosságát és a Hivatalunk dolgozóit minél inkább óvjuk a megbetegedéstől és a lehetőségeinkhez mérten enyhítsük a nehézségeket.

Ennek ismeretében mi magunk is számos intézkedést végrehajtottunk az elmúlt négy munkanap során is, mióta 2020. március 13-án Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette, 2020. március 16-tól az általános- és középiskolai oktatás is szünetel. A jászberényi Fidesz-frakció közzétett egy akciótervet, ám fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem szeretnénk semmiféle versenyt indítani a jelenlegi kormánypárt képviselőivel. Veszélyhelyzetben számomra egyértelmű, hogy a pártpolitikánál sokkal előrébb való szűkebb és tágabb környezetünk biztonsága. Ugyanakkor a helyi médiafelületek – teljesen érthető módon – kérték, hogy jómagam is tegyem elérhetővé, milyen intézkedési terv készült városunk és a városlakóink érdekében. Ennek legfontosabb pontjait ezért az alábbiakban összefoglaltam az Önök számára:

 

– Az ügyfelek és a dolgozók érdekében ablakos ügyintézést vezettünk be, továbbá az ügyintézést elektronikus útra irányítottuk át és ezt a fajta munkavégzést a hivatalon belül folyamatosan biztosítjuk.

– Ideiglenesen bezárattuk az óvodákat, jelenleg ügyeleti rendszerben működnek, pár gyermek részvételével. (Elsősorban azoknak járhat a gyermeke óvodába, akik a megelőzésben, illetve a védekezésben kulcsfontosságú szerepet látnak el.)

– A bölcsődét a fertőzés megelőzése érdekében teljesen bezártuk.

– Helyi “operatív törzset” hoztunk létre, amelynek keretében hetente személyesen egyeztetünk a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel, a kórházzal, az orvosokkal és az intézményeinkkel

– Tisztítót és fertőtlenítőszereket vásároltunk rendkívüli kiadással, amelynek fedezetét biztosítja az önkormányzat. Ezeket a hivatalban és intézményeinkben hasznosítjuk.

– Megszerveztük az iskolás és óvodás gyermekek étkeztetését a szülői igények szerint.

– Megszerveztük továbbá a házi karanténban lévők és a 70 év feletti, huzamosan otthon tartózkodó idős személyek otthonukban történő ellátását a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény és a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársaival.

– Az ellátás megszervezése érdekében bejelentő telefonszámokat működtetünk.

– Önkéntes bejelentkező e-mail címet indítottunk, amelyen a segíteni vágyók jelezhetik, miben számíthatunk rájuk.

– Helyi vállalkozókkal vettük fel a kapcsolatot alapvető élelmiszerek, gépjárművek, védekező felszerelések mielőbbi biztosítása érdekében.

– Fokozott járőrtevékenységet rendeltünk el a közterület-felügyelet munkája során az esetleges közterületi rendbontások megakadályozása érdekében.

– A mezőőrséget az otthonukban segítendő személyek ellátási feladataikban való közreműködésbe integráltuk.

– Határozatlan időre bezárattuk az önkormányzati tulajdonú cégek (JVV Nonprofit Zrt., Jászkerület Kulturális és Művészeti Nonprofit Kft.) intézményeit, ezáltal a városi rendezvényeket is elhalasztottuk.

 

Hiszem, hogy kellő empátiával és fegyelmezettséggel, egymás segítésével gyorsabban átvészelhetjük ezt a nehéz időszakot.

Kérem, vigyázzanak magukra és egymásra! Jó egészséget kívánok!

 

Jászberény, 2020. március 19.

 

                                                                       Tisztelettel:

 

                                                                                                          Budai Lóránt

                                                                                                          polgármester

Latest posts by Munkatársunk (see all)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?