Időközi választás – kezdődik az ajánlások gyűjtése

November 26-án, szombaton kezdődik az időközi választás azon szakasza, amikor a jelöltek gyűjthetik az ajánlásokat, amelyek segítségével hivatalosan is jelöltekké vállnak és nevük felkerül majd a szavazólapokra. Az egyéni választókerületi jelöltet és a polgármesterjelöltet legkésőbb 2022. december 12-én 16.00 óráig kell bejelenteni.

A helyi választási iroda már az ajánlások gyűjtése előtt megállapított, hogy a polgármesterjelölteknek, illetve a választókerületekben induló jelölteknek hány érvényes támogató aláírást kell összegyűjteniük, hogy hivatalosan is indulói lehessenek a 2023. január 15-i időközi választásnak.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi első törvény 9. paragrafus (3) bekezdés b) pontja értelmében polgármesterjelölt az, akit a 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A képviselőjelöltek esetében egyéni választókerületi képviselőjelölt lesz az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánl.

A 10 jászberényi választókerületben a képviselőjelöltséghez szükséges érvényes ajánlások száma az alábbiak szerint alakult:

1-es választókerület 20 ajánlás

2-es választókerület 24 ajánlás

3-as választókerület 21 ajánlás

4-es választókerület 22 ajánlás

5-ös választókerület 20 ajánlás

6-os választókerület 22 ajánlás

7-es választókerület 21 ajánlás

8-as választókerület 23 ajánlás

9-es választókerület 19 ajánlás

10-es választókerület 23 ajánlás

A Jászkürt újság idei 23. számában is megjelent, hogy az egyes körzetekben hány érvényes ajánlás szükséges az egyes választókerületekben a jelöltté váláshoz. Ott a 10-es körzetben elírás miatt a 13-as szám került feltüntetésre, de helyesen legalább 23 érvényes ajánlást kell gyűjtenie a jelöltként indulóknak.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?