Felavatták Gorjanc Ignác és László Károly emléktábláját

Emléktáblát avattak november 18-án, pénteken délután az egykori Hűtőgépgyár két kiemelkedő vezetője, Gorjanc Ignác és László Károly munkássága elismeréseként a Polgármesteri Hivatal homlokzatán.

Még a 2021. év végén a Gépipari Tudományos Egyesület Háztartási Gépek Szakosztálya, évzáró klubestjén határozta el, hogy a Hűtőgépgyár jogelődjének a Fémnyomó és Lemezárugyár alapításának 70. évfordulója alkalmából, Gorjanc Ignác vezérigazgatónak és László Károly műszaki igazgatónak emléktáblát állít. Elhatározásunkat a Városvédő és Szépítő Egyesület is támogatta. A kérelem és engedélyezési folyamat után örömmel értesültek arról, hogy a városvezetés jóváhagyta elképzelésüket, és az emléktábla felállítására a Városháza fő homlokzati falán kerülhet sor.

A két állami díjas szakember, vezető, Jászberényben megteremtette a háztartási hűtőgépgyártás egy olyan bázisát, amely Európa szinten is egy elismert gyártóvállalat lett. Ezzel a kiemelkedő műszaki teljesítményükkel a Jászságban és Jászberényben egy olyan gyártóbázist hoztak létre, amely a Jászságot a megye legfejlettebb ipari körzetévé tette. Munkásságukkal, a magyar ipar fejlődésében, méltóképp beírták nevüket a történelembe.

A szűnni nem akaró eső miatt, az ünnepi programot a Polgármesteri Hivatal bejárati aulájában tudták csak megtartani, ahol Szikra István a GTE szakosztály titkára köszöntötte, a szépszámmal egybegyűlt meghívottakat. Ezt követően, dr. Takács János, a GTE országos elnöke mondott rövid beszédet, Gorjanc Ignác és László Károly GTE munkásságáról, majd Metykó Béla a GTE Háztartási Gépek Szakosztályának tagja tartott előadást, az egykori Hűtőgépgyár vezetőinek életművéről, tevékenységeikről. Az esemény a Városháza előtti téren folytatódott, ahol dr. Takács János a GTE elnöke, és Budai Lóránt polgármester közösen leplezték le az emléktáblát. Az utókor hálásan emlékezik feliratú márványtábla alá, koszorúkat helyezett el a városvezetés, a Gépipari Tudományos Egyesület, illetve annak Háztartási Gépek Szakosztálya, valamint Városvédő és Szépítő Egyesület.

Az emléktábla avató ünnepség állófogadással zárult, ahol a résztvevők számtalan személyes történetben idézték fel a két legendás vezető alakját.

Gorjanc Ignác, az igazgató, majd később vezérigazgató, vagy ahogy mindenki hívta, a „Góré”, 1924. július 31-én, Csepelen született. Gyermek- és ifjúkorát is ott töltötte. Először vas- és fémesztergályos szakmát tanult és 1953-ig Csepelen dolgozott. Közben az 1947-ben létrehozott Állami Műszaki Főiskolán mérnöki diplomát szerzett 1953-ban. Egy évvel később vezényelték Jászberénybe, ahol először főmérnök volt, majd igazgató lett. Majdnem 30 évvel később, 1986-ban így emlékezett vissza azokra az időkre: „1954-ben parancsot kaptam, hogy irány Jászberény. Nehéz szívvel jöttem. Szóval nem voltam feltétlenül boldog. Jönnöm kellett, jöttem”. Gorjanc Ignác harminchárom éven át a gyár és Jászberény életének egyik meghatározó kulcsszereplője volt. Tizenhat éven át volt a város országgyűlési képviselője és a magyar parlament ipari bizottságát is vezette.

László Károly 1917. február 12-én született Győrben. Egy népes munkáscsalád hetedik gyermeke volt. Édesapja azt szerette volna, ha a fiából pap lesz, ám ezt ő nem akarta. A pécsi jezsuita Pius Gimnáziumba vették fel, majd 1936-tól a jászberényi, Magyar Királyi Állami József Nádor Gimnázium tanulója volt. Az 1937-1938-as tanévben a VIII. osztályos tanulók közül a legjobb viseletű és előmenetelű diák volt. Az 1938-as esztendő szeptemberében műszaki egyetemre ment, de azt a második évben a család anyagi körülményei miatt abba kellett hagynia. A műszaki egyetemet végül 1950-ben fejezte be. Őt is 1954-ben vezényelték Jászberénybe. Az Állami díj átvételekor így emlékezett: „Nyolc és fél hónapra jöttem. Nehezen, csak rábeszélésre szántam el magam. Aztán mégis itt ragadtam. A gondok és problémák folyamatából egyszerűen nem lehetett kilépni, nem lehetett félbehagyni. Gyenge volt a szakember gárda, négyen voltunk mérnökök.”

Jászberényben eddig utca őrizte a kiemelkedő két gazdasági szakember nevét. Mostantól pedig már emléktábla is őrzi emléküket a Városháza falán.

dg-szt

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?