Ciklus végi interjú Budai Lóránt polgármesterrel

Hogyan indult a ciklus és miként alakult 2019 ősze óta? Milyen együttműködés jellemezte a tevékenységét? Mely feladatok végrehajtása miatt kéri a további felhatalmazást? Budai Lóránttal, Jászberény regnáló polgármesterével többek között ezeket a témákat érintettük cikluszáró interjúnkban. Hogy mi adja ennek az aktualitását? Ki ne tudná: 2023. január 15-én időközi választás lesz városunkban. A 2019-ben megválasztott polgármester megbízatása így nem 2024-ben jár le, hanem mintegy másfél hónap múlva. Ennek okán kértünk egy interjút Budai Lóránttól, melyben megpróbáltuk összefoglalni a megválasztása óta eltelt három évet.

– Az első kérdés adja magát: milyen helyzetben, milyen állapotban vette át a város irányítását a Közösen Jászberényért Egyesület?

– Sok vitánk volt az előző városvezetéssel arról, hogy teli vagy üres kasszával vettük-e át a várost a 2019-es választást követően. Nos, örököltünk egy 1 milliárdos finanszírozási hiányt, amit később hitellel tudtunk csak pótolni. Másrészt azt is kezelni kellett, hogy az Electrolux szeptemberben bejelentette, hogy a következő év első napjától komoly leépítést valósít meg. Ennek hatására 500 milliós adóbevétel-kiesés keletkezett a költségvetésben. Ezek ismeretében kellett a 2020-as évet megterveznünk. Nem túlzás, ha azt mondom, nem kedvező helyzetben kezdtük a munkát a város élén.

– Az gondolom, már csak „hab volt a tortán”, hogy 2020 elején megérkezett hazánkba, így Jászberénybe is a Covid világjárvány.

– A Covid kapcsán tovább nehezedett a város helyzete, mert az ennek hatására bekövetkezett állami elvonások, a gépjárműadó elvétele 160 millió, a kis- és középvállalkozók helyi iparűzési adójának felezése mintegy 400-450 millió forint kiesését jelentett a város költségvetésében. Azt mondhatom, hogy az elmúlt három évet folyamatosan új és újabb komoly kihívások nehezítették, s nem lehetett egyik évet sem ráépíteni a másikra tervezés szempontjából, mert mindig jött valami előre nem látható akadály, amely nehezítette a munkánkat. A Covid után jött ebben az évben az orosz-ukrán háború, majd az energiaválság, amely alapvetően befolyásolja a lehetőségeinket, amelyek egyre inkább beszűkültek. Ezek ismeretében kell megítélni az elmúlt három évet. Azt sem szabad elhallgatni, hogy mi voltunk az egyetlen 25 ezer főnél népesebb település, amelyik semmilyen kompenzációt nem kapott az államtól, a menet közben felmerülő nehézségek kezelésére.

– Ilyen körülmények között milyen célokat határoztak meg az induláskor?

– Egyértelmű célunk volt, hogy az intézményeink működését megfelelő színvonalon biztosítsuk, hiszen azok a város életében meghatározó szerepet játszanak. Elég, ha csak a szociális otthonunkat, a bölcsődét, az óvodákat, a polgármesteri hivatalt, vagy a JVV NZrt.-t, illetve a Jászkerület NKft.-t említem. Másrészt nagyon fontos célunk volt, hogy a megörökölt fejlesztéseket, beruházásokat befejezzük, illetve újakat indítsunk és valósítsunk meg.

– Hogyan ítéli meg, mennyit sikerült ezen tervekből teljesíteni?

– Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy sokat léptünk előre a város üzemeltetése terén. A JVV NZrt. számára új, korszerű gépeket vásároltunk. Az intézményeink fejlesztésére is fordítottunk jelentős összeget, a Déryné Rendezvényházban például megépült végre a lift, az Ifjúsági Házban is jelentős felújítások történtek, ahogy a könyvtár tetőzetét is felújíttattuk. Ahol lehetőségünk volt a munkakörülmények javítására intézményeinkben, ott ezt meg is tettük. Fontos még, hogy bérfelzárkóztató programot is sikerült megvalósítanunk. Az intézményhálózatunkban tehát kézzelfogható a fejlődés az elmúlt három évben. Nyugodt szívvel mondhatom azt is, hogy az örökölt, megkezdett beruházásokat a Malom-projekt kivételével befejeztük. Több általunk folytatott beruházás esetén is jelentkeztek egyébként problémák, s voltak olyanok, melyek esetében módosítani is kellett az eredeti tervet. Ezek következtében minőségben is jobb végeredményt kaptunk, igaz, a beruházások befejezéséhez plusz forrást is biztosítani kellett. Ilyen volt a piac felújítása és a Thököly úti parkoló építése is. Közben új pályázatok elkészítését is elindítottunk. Jelentős beruházás volt az állatkerti és a jelenleg is folyamatban lévő Suba-öbölben megvalósuló fejlesztés. Ezenkívül tervszerűen felújítjuk a játszótereket, a hidakat és a szobrokat. Kiemelten kezeltük a lakossági jelzéseket, az így megfogalmazott problémáknak a megoldását. Nagy figyelmet fordítottunk az utak felújítására, új járdaszakaszok építésére, a közvilágításra, a csapadékvíz elvezetésének a megoldására, a parkok rendbetételére és új parkolók építésére. Sok bosszúságot okoztak az ivóvízvezetékek törései, ezért a TRV Zrt.-vel együttműködve elkezdtük cserélni a régi vezetékeket korszerűekre és ezt folyamatosan végezzük. Az ivóvíz biztosítása érdekében előkészítettük két kút fúrását, amelyből az egyik a terveink szerint még az idén meglesz.

– A mostani önkormányzati ciklus legnagyobb port felvert ügye az úgynevezett Malom- projekt volt. Mit lehet erről most már tényként elmondani?

– A rossz előkészítés és a város számára hátrányos szerződés – egyébként alkalmatlan kivitelezővel – okozta a gondot a Malom-projekt kapcsán. Egyértelműen kiderült, hogy úgy volt itt verseny, hogy valójában nem volt verseny. Két olyan ajánlat volt, amely szinte teljesen megegyezett egymással. Ezzel együtt a kivitelezés menete, ameddig megtörtént, teljesen szabályos volt. Azt, hogy a 25 %-os teljesítésnél ki kellett fizetnünk 300 millióforintot, ez a bizonyos rossz szerződés tette számunkra kötelezővé. Szakértői vélemény van arról, hogy majd’ 30 %-os fokon áll a beruházás. Nagyon fontos, hogy rendőrségi papírunk van arról, hogy semmiféle szabálytalanságot nem követtünk el és törvényesen fizettük ki a szerződés szerinti 287 millió forintot, valamint arról is, hogy a szerződés felbontása sem volt törvénytelen. Ilyen szempontból még azt mondhatom, szerencsés is vagyok, hogy ebben az ügyben feljelentettek, mert így mindenki számára kiderült, hogy törvényesen jártam el. Pócs János országgyűlési képviselő ugyan megvádolt engem azzal, hogy azt a bizonyos pénzt elloptam, de amikor ezért rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentettem, akkor már a mentelmi joga mögé bújt és nem meri vállalni e kijelentését.

– Egy város életében fontos szerepet játszanak a civil szervezetek, a kultúra és a sport is.

– A civil szervezetek számára jó hír, hogy a Civil Ház rendelkezésükre áll, s itt megtarthatják találkozóikat, foglalkozásaikat. Ez komoly bázis a számukra. A másik intézmény, amit ki kell emelni, az a Kossuth úti Ifjúsági Közösségi Színtér, amely megtelt élettel, s ahol uniós pályázatok eredményeként szinte folyamatosan várják a programok a fiatalokat. A kultúra területén a Jászkerület NKft. szervezi a legtöbb, Jászberényben megvalósuló programot. Az elmúlt három év során az általuk működtetett intézményekben is sok fejlesztés valósult meg. Ezt mindazok tapasztalhatták, akik a Déryné Rendezvényházba, az Ifjúsági Házba, a Lehel Film-Színházba, a Főnix Műhelyházba, vagy a Székely Mihály Szabadtéri Színpadra ellátogattak. A sport kapcsán sajnos nem sikerült megvalósítanunk azt az elképzelésünket – a Fidesz-frakció nem volt hozzá partner -, hogy változtassunk a sporttámogatások elosztásán. Mi nem az úgynevezett TAO-s sportágakat szerettük volna elsősorban támogatni, hanem jobban szerettünk volna koncentrálni a kisebb egyesületekre. Azokra, akik szinte önfenntartó módon működnek, miközben nagyszerű eredményeket érnek el. Ők véleményünk szerint több támogatást érdemelnének. Remélem, ezen a jövőben változtatni tudunk.

– Az elmúlt három évben a két, talán legtöbbször elhangzó szó az önkormányzati munka során az egyeztetés és az együttműködés volt.

– Amikor megkezdtük a ciklust, úgy gondoltuk, hogy munkánk során együttműködünk mindenkivel, aki a város javát, fejlődését akarja. Hogy ebben mennyi eredményt értünk el, azt mindenki ítélje meg maga. Én azért annyit segítenék a vélemény kialakításához, hogy sokkal többen voltak azok, akikkel tudtunk együtt gondolkodni és dolgozni, mint akikkel nem. Az egyházzal például több témában is sikeresen dolgoztunk együtt. Mi voltunk az elsők, akik 2020 elején Ternyák Csaba egri érsekkel a Jászberényi Campus megmaradásáról tárgyaltunk. Talán ennek is köszönhető, hogy a campus ma is működik, miután az egyház átvette az egyetemet. Sikeresen dolgoztunk együtt az egyházzal azon is, hogy a Ferences templom melletti park megújuljon. Igaz, szakaszolva zajlik a fejlesztés, de a templom építésének 550. évfordulóján a körmenet résztvevői már nem a közúton, hanem a megépített járdán vonulhattak. Ugyancsak segítjük az egyházi óvoda folyamatban lévő építését. De együttműködtünk vállalkozásokkal is: például a COOP üzlet felújítása, a Honti Optikánál parkoló építése, vagy épp a Szatmári Hotel környezetének kialakítása kapcsán is. Említhetném a Magyar Közutat is, amely cég munkatársaival a banki csomópont felújítása során dolgoztunk együtt hatékonyan. Jó a kapcsolatunk a civil szervezetekkel és a Jászsági Menedzser Klub Egyesülettel, valamint a Városvédő és Szépítő Egyesülettel is. Azaz, akivel lehet, azzal együtt dolgoztunk és szeretnénk tovább is dolgozni a város építésén, szépítésén. Hogy miért éppen a Fidesz-frakcióval nem tudtunk igazán együttműködni, azt az itt élők szerintem pontosan tudják…

– Mi az, amit a testület feloszlatása miatt már nem tudnak befejezni ebben a ciklusban?

– Vannak megnyert pályázataink. A „belterületi utak fejlesztése” tárgyában kiírt pályázaton 250 millió forintos támogatást nyertünk, melyből a város több pontján – Táncsics Mihály utca, Mészáros Lázár utca, Réz utca, Nádor utca, Madách Imre utca, Tarnay Alajos utca, Rácz Aladár utca, Riszner sétány – valósulhat meg az út- és járdaburkolatok felújítása és a kapcsolódó közművek korszerűsítése, továbbá a Nádor utcán két gyalogátkelőhely kialakítása. Az „egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” témakörében elnyert 100 millió forint segítségével lehetőségünk nyílik a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény, valamint a Jászberényi Család- és Gyermekjóléti Központ fejlesztésére. A „szociális célú városrehabilitáció” elnevezésű pályázat 150 millió forintos támogatásának felhasználásával a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett közösségek felzárkóztatására és integrációjára kerül sor. Elsősorban a Neszűrben élőkre fókuszál és számukra igyekszik segítséget nyújtani ez a megvalósuló pályázat, többek között a foglalkoztatás elősegítése, az oktatás és fejlesztés, az egészséges élet és a bűnmegelőzés terén. Eredményes közbeszerzéssel most zárult le az energiamegtakarítást célzó pályázatunk, öt intézményünkre kerülnek felszerelésre napelem-táblák.

Vannak elbírálás alatt álló pályázataink is. A „Helyi Gazdaságfejlesztés” című pályázati támogatás felhasználásával lehetőségünk lehet többek között a kulturális és kreatív gazdasági szereplők számára inkubációs terek és műhelyek kialakítására az Eördögh-házban. A rendkívül romos épület felújításával olyan háttérinfrastruktúrát tudnánk létrehozni a betelepülő, induló vállalkozások számára, amely segíti az ötéves túlélésüket, piacra jutásukat és növekedésüket. A fejlesztés biztosíthatná számukra – egyebek mellett – a legmodernebb technológiai követelményeknek megfelelő eszközök, berendezések elérhetőségét. E pályázat sikere esetén a Városi Piac is tovább fejlődhet, terveink között szerepel egy hűtőház kialakítása, az egykori Electrolux játszótér helyén egy új parkoló létesítése és a Vásárcsarnok előtti parkolóterület fejlesztése. A Tiszti Klub felújítására egy 400 millió forintos, megyei TOP-os pályázatunk elbírálására várunk, amelynek segítségével megkezdődhet a patinás épület régóta várt felújítása is. Szeretnénk ezeket az általunk elindított fejlesztéseket véghezvinni, de ehhez az kell, hogy 2023. január 15-én ismét bizalmat kapjunk Jászberény lakóitól.

– A 2019-es választást követően Önök azt ígérték, hogy lesz elszámoltatás az előző ciklusokban történtek miatt.

– Ígéretünkhöz híven ezt is megtettük, s ennek folyományaként két bírósági ügy is zajlik. Az egyik a Malom ügyben indult, és mind a vállalkozói ajánlatok miatti, mind a kivitelezési jogsértések miatti vizsgálatot magában foglalja, a szerződés megszüntetése kapcsán. Van folyamatban a Malom-ügyben büntetőügy is, ennek érintettje a volt polgármester és a volt jegyző. A másik büntetőügyben a volt polgármestert első fokon elítélte már a bíróság, ez az ügy egy önkormányzati költségvetési visszaélés miatt indult. Ezekről szerintem mindenki értesült már, s amint lesznek jogerős bírósági ítéletek, akkor azokat is nyilvánosságra hozzuk majd.

– Az önkormányzat, a város több elismerést is „besöpört” az elmúlt három év során.

– Még 2021 augusztusában kapta meg a Jászberényi Polgármesteri Hivatal a Családbarát Hely védjegy bronz fokozatát. Ugyanebben az évben a Virágos Magyarországért verseny eredményhirdetése során a Régiós Arany Rózsa-díjat vehettem át, köszönhetően a JVV NZrt. munkatársainak, a hivatal szakértőinek és a gondos városlakóinknak, akik számára fontos, hogy környezetüket szépítsék. A Vöröskereszt Mozgalom Világnapján, 2022-ben Szajolban a Magyar Vöröskereszt elnöki díszoklevelét vettem át a szervezet elnökétől. Néhány napja pedig a Globomax Zrt. által meghirdetett „Legyen az öné a legszebb ülésterem” verseny győztesének járó elismerést adták át nekem Budapesten, a XV. kerületi önkormányzat dísztermében. Ebben a sikerben benne van a jászberényiek lokálpatriotizmusa és összefogása. Ez is bizonyítja, hogy együtt milyen sikeresek lehetünk. Én ezt a munkát szeretném folytatni csapatommal, mert hiszem, hogy az együttműködés mindig meghozza az eredményét.

– Hogyan összegezné az elmúlt három évet?

– Minden év más volt és minden nehézség ellenére eredményes esztendőket tudtunk zárni. Ez köszönhető annak a szemléletváltásnak, hogy átláthatóan és takarékosan gazdálkodtunk, megbecsültünk minden adóforintot és a feladataink közé mi beépítettük a lakosság jogos igényeit.

 

Vélemény, hozzászólás?