Fókuszban az élelmiszer

A Jászsági Menedzser Klub Egyesület 2017-ben szervezte meg első alkalommal a Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferenciát. Újabb két sikeres tanácskozást követően, a 2020-as és a 2021-es esztendőben a pandémia miatt elmaradt a rendezvény. Az idei évben viszont ismét lehetősége van az egyesületnek, hogy immár negyedik alkalommal rendezze meg a konferenciát október 14-én, pénteken az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusán, annak dísztermében. Erről október 6-án a COOP Star Zrt. jászberényi központjában dr. Rédei István, az egyesület elnöke és két elnökségi tagja, Szatmári Zoltán és Oszvald Nándor tartott sajtótájékoztatót.

A világjárvány sok tekintetben arra kényszerített bennünket, hogy megváltoztassuk hétköznapi életvitelünket, fogyasztási szokásainkat. Továbbá a klímaváltozás is jelezte, hogy egyre több tennivalónk van a bolygónkon a fenntarthatóság érdekében. Ezen belül a legfontosabb kérdés az lesz, hogyan tudjuk biztosítani a Föld népességének az élelmiszerellátását. A napjainkban zajló világfolyamatok, s azok érezhető lokális hatásai ösztönöztek bennünket arra, hogy a IV. Jászsági Gazdasági és Fejlesztési Konferencia fókuszába az élelmiszert helyezzük – mondta bevezetőjében dr. Rédei István.

A klub elnökének szavaiból kiderült, hogy a konferencia tematikáját három blokkban építették fel. Az elsőben a mezőgazdasági termelésről, a másodikban a feldolgozásról, a harmadikban pedig a fogyasztásról lesz szó. Egy-egy blokkban lesznek előadások, majd a blokkokat kerekasztal beszélgetés zárja. Ott lehetőség lesz a hallgatóságnak is kérdéseket megfogalmazni. – A konferenciára olyan előadókat hívtunk, akik részesei az egyetemeken folyó kutatás-fejlesztésnek és befolyásolói lehetnek a jövő élelmiszertermelésének – mondta dr. Rédei István, aki köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Jászberény Városi Önkormányzatnak, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának, az Egyensúly Intézetnek, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemnek.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter, védnökei dr. Berkó Attika főispán, Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője, Budai Lóránt Jászberény polgármestere és dr. Pajtókné dr Tari Ilona rektor.

A konferenciára meghívót kaptak azok a jászsági gazdasági egységek, amelyek részesei az élelmiszer előállításnak és értékesítésnek. A szervezők remélik, hogy minél többen elfogadják a meghívást, mert olyan témáról lesz szó, amelyik alapvetően meghatározhatja életünket a következő években, évtizedekben.

Vélemény, hozzászólás?