Amit az Erasmus + projektekről tudni érdemes

A Bercsényi Miklós Általános Iskola Erasmus + KA1 és KA2 projektekről tartott összefoglaló előadást augusztus 26-án, pénteken délelőtt Jászberényben, az Ifjúsági Ház nagytermében, ahová a jászsági általános iskolák képviselőit hívták meg.

A meghívottakat Faragó Sándor igazgató köszöntötte, majd Kiss Attila projektkoordinátor mutatta be az Erasmus + projektek rendszerét. Az iskola 2019-ben három KA2-es és egy KA1-es Erasmus + projektet kezdett, melyek befejezésére a tervezettnél később került sor a Covid-19 miatt. A találkozón a négy projekt részleteivel is megismerkedhettek a megjelentek, az abban részt vett pedagógusok és diákok képes beszámolói során.

Az első projekt a Criticize me bute first yourself (Kritizálj, de magaddal kezd) nevet viselte, s ennek a koordinátora is volt a Bercsényi Iskola. A projekttalálkozók során a romániai Uzonban, a spanyolországi Lucenaban, a törökországi Isztambulban és a németországi Vechtában jártak bercsényis pedagógusok és gyerekek.

A Stand by me (Állj mellém) projekt keretében izlandi (Reykjavik), román (Hateg), finn (Pietersaari) és olasz (Róma) iskolákkal dolgoztak együtt a bercsényisek. Ennek a projektnek az önkéntesség állt a középpontjában.

A harmadik projekt a The value of different culture (A különböző kultúrák) címet viselte. Ennek keretében német (Vechta), spanyol (Fuensalida, Toledo) román (Uzon) és török (Tellidere, Adana) iskolákkal az egymás kultúrájának a megismerése volt a fő cél.

A negyedik projekt a pedagógusoké volt és a Kompetencia fejlesztés európai dimenziója a minőségi oktatásért címen futott. Ennek keretében Olaszországban, Portugáliában és Németországban gyűjtött tapasztalatot a Bercsényi 3-3-3 pedagógusa.

Mind a négy projekt ismertetése során elhangzott, hogy a programok részesei nagyon sok új információval, tapasztalattal lettek gazdagabbak. A látogatások során pedig nyelvismeretüket is erősíthették. A gyerekek között pedig baráti kapcsolatok is létrejöttek és folytatódnak is.

A rendezvény végén Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerület szakmai vezető helyettese köszönte meg a bercsényisek munkáját, s azt, hogy a többi iskolát is biztatják arra, hogy vegyenek részt hasonló programokban. Ehhez a tankerület minden segítséget megad – mondta Mészárosné Vas Márta, aki a pedagógusoknak eredményes és jó munkát kívánt a 2022/2023-as tanévre.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?