Semmelweis Nap és Ápolók Napja a Dérynében

A Déryné Rendezvényház emeleti dísztermében tartotta idei Semmelweis Napi és az Ápolók Napi ünnepi rendezvényét a Jászberényi Szent Erzsébet kórház június 28-án délután. Az esemény meghívott vendége Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára volt.

Nagy öröm számunkra, hogy újra együtt és ilyen szép környezetben ünnepelhetünk. Köszönet jár ezért Jászberényi Város Önkormányzatának, a Jászkerület Nonprofit Kft.-nek, valamint a Palotásy János Zeneiskolának és a Jászság Népi Együttesnek, akik műsorukkal emelik ünnepségünk színvonalát – kezdte ünnepi köszöntőjét az intézmény főigazgató, dr. Csiki Zoltán.

– Most van egy kis időnk megállni és áttekinteni a mögöttünk hagyott, igen mozgalmas, rengeteg feladattal terhelt 2-3 évet. A Covid-19 az egész világ számára óriási kihívás volt, s remélhetőleg most ismét nyugodtabb évek következnek. Kihívások természetesen most is állnak előttünk, hiszen fontos feladatunk a lakosság közeli ellátás biztosítása, a diagnosztika és az egynapos ellátások fejlesztése – mondta többek között dr. Csiki Zoltán.

Rétvári Bence megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját, akiknek köszönhetően a Covid-19 idején Magyarország a legjobban védekező országok közé tartozott.

– Nálunk nagyobb, gazdagabb országokat is megelőzünk ezen a listán, amit a számok is bizonyítanak. Ezzel együtt van mit javítanunk a magyar lakosság egészségügyi állapotán. Fontos a megelőzés, a megelőző szűrések, ingyenes vizsgálatok folytatása, ám el kell érni, hogy azt még többen vegyék igénybe – mondta Rétvári Bence, aki azt is megjegyezte, örömmel jött Jászberénybe, mert az EMMI-ben megismerte és együtt dolgozott dr. Csiki Zoltánnal.

Köszöntötte a Szent Erzsébet Kórház dolgozóit Pócs János országgyűlési képviselő is, aki egy bibliai idézettel kezdte beszédét, majd azzal folytatta, hogy az egészségügyben dolgozók soha nem látott áldozatos munkát végeztek a Covid-19 elleni védekezés során.

Semmelweis Ignácra és munkásságára dr. Bíró Attila osztályvezető főorvos emlékezett, míg Nagypá Mónika főnővér Kossuth Zsuzsannáról, Magyarország első főnővérének munkásságát méltatta.

Az ünnepség keretében adták át a Semmelweis-napi emlékérem elismeréseket, melyeket Sisa Balázs tervezett: dr. Dóka Andrea Lívia, Dobák Lúcia, Sas Erika, Lőrincz István, Nyíriné Farkas Ilona, Sipos Péterné, Tajtiné Debrei Mária, Katonáné Nyitrai Katalin, dr. Bíró Attila, Hengei Mihályné, Povedák Imréné.

Életműdíjat vehetett át Szabóné Baráth Judit, a központi műtő munkatársa.

Főigazgatói elismerést, oklevelet vehetett át: Országné Juhász Marianna, Farkas Orsolya, Farkas Béláné, dr. Szabó Katalin, Jávorcsik Imréné. Tóth Árpád Zoltán, Lukácsi Szabó Krisztina, Tóth Béláné.

Az ünnepségen vehette át főorvosi kinevezését dr. Bakki Edit és dr. Haness János.

A hagyományoknak megfelelően a MESZK Jászsági Szervezete elismerését is a Semmelweis-napi ünnepségen adták át, melyet Nagypál Mónika kapott.

Az ünnepi műsorban a Palotásy János Zeneiskola növendékei és a Jászság Népi Együttes táncosai közreműködtek.

 

Vélemény, hozzászólás?