Lélekemelő kórházi festmények

A Jövőkép Alkotók Egyesülete szívügyének tekinti a művészet népszerűsítését a város közterein, középületeiben, melynek szép példája újabb akciójuk, a Szent Erzsébet Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának kidekorálása. A falfestményeket november 30-án, péntek délelőtt adták át hivatalosan.

A Jövőkép Alkotók Egyesületében született meg a gondolat, miszerint a kórházban várakozó betegeknek a művészet szépségével kellene otthonosabbá, oldottabbá tenni a környezetüket – erről beszélt köszöntőjében dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgató. A nehéz pillanatokban sokat jelenthetnek a színekkel gazdagított, az élet fáját ábrázoló képek, valamint a biztató idézetek, melyek szintén helyet kaptak a falakon.

A jó ügy mellé mecénásként állt a „Jászág Egészségéért” Alapítvány, valamint a K&H Bank Jászberényi Fiókja is. Utóbbi képviseletében Kriska-Sali Szilvia fiókigazgató osztotta meg gondolatait. A K&H Bank törekvései közt szerepel, hogy hosszú távon nyújtsanak olyat, amitől a betegek lelkivilága könnyebbé válik. Ezt a mentalitást igazolja számos társadalmi szerepvállalásuk, többek között – szintén a kórházzal együttműködve – a Gyógyvarázs meseolvasó program is, amely a Gyermekosztály kis betegeire fókuszál. Ennek keretében adtak át két K&H játékmackót a kórház részére, amely remélhetőleg sok kis betegnek fog örömet szerezni.

Piroska Miklós, a megyei közgyűlés elnöke – felidézve korábbra visszanyúló munkaköri kötődését a kórházhoz –, elmondta, hogy ilyen ügyben öröm újra itt lenni. A továbbiakban kiemelte a jótékonysági program fontosságát, majd a látottak alapján külön megdicsérte a lépcsőfordulóban elhelyezkedő alkotást.

Szintén szoros szálak fűzik a kórházhoz Szabó Tamás polgármestert, aki mint mondta, néhány perccel az átadó előtt öltözött át fehér köpenyéből. A rendelése befejeztével újabb nemes feladatnak tett eleget, hiszen néhány szóban a város nevében megköszönte a támogatók és az alkotók munkáját. Hangsúlyozta, hogy a művészet, ha nem is mindig tudatosan, de hatással van a testre és a lélekre. – Az orvoslás önmagában művészet, amely a testet gyógyítja, a műalkotások pedig a lelket érik el – osztotta meg gondolatait a polgármester.

Végül Góg Zoltán, a Jövőkép Alkotók Egyesületének elnöke szólalt fel. A kórház falait díszítő képek mindegyikének a gyógyulás a központi témája. A kórházat díszítő alkotásokon megjelenik a kör, mint önmagába visszatérő végtelen vonal, és az életfa, vagyis az életerő szimbóluma. Ebből adódóan az EGÉSZségKERT nevet adták a munkáknak, melyek reményeik szerint javítani fogják a kórházban várakozó betegek közérzetét. Valóban lélekemelő a képek formaisága és színvilága, amelyek Bartos Kinga, Farkas Edit, Fejős László és Koncz Gábor keze munkáját dicsérik.

Az EGÉSZségKERT ötlete alapján létrejött falfestmények a leletek dossziéjában – betétlapként – is eljutnak a betegekhez. Ezeken a szórólapokon részletesen fel van tüntetve a képek mellett azok magyarázata is az alkotók szemszögéből.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?