Hálózati vízkorlátozásról határoztak

Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott július 28-án, kedden, kora délután, melynek egyetlen napirendi pontja volt, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. Egységes Vízkorlátozási Tervének jóváhagyása.

A városüzemeltetési bizottság vitatta meg a tervet, közvetlenül a testületi ülést előtt, majd ott a TRV Zrt. szakembere vázolta az ivóvízzel kapcsolatos jelenlegi állapotokat és helyzetet, a kitermelésre, tárolásra, hálózatra vonatkozóan. A város vízbázisa nem stabil, a 60-100 méter mélyre fúrt, ivóvizet termelő 37 kútban csökken a felszínre hozható víz mennyisége. Ezt a szakemberek jó másfél éve tapasztalják. A biztonságos vízellátás biztosításához az elmúlt évben két víztermelő kút felújításra került, s ezzel ugyan plusz vízmennyiséget nyertek, de ez nem volt annyi, mint amire számítottak, de stabilizálták a vízellátást. A napi kb. 6-6,5 ezer m3, vízfelhasználás kapacitásra alkalmas a vízmű, de jelen helyzetben 1000-1500 m3-rel nagyobb vízigény jelentkezik. Ez összefüggésben van a száraz, aszályos időjárással, és a mindenféle nagyságú udvari medencék elszaporodásával is, jelentette ki a szolgáltató főmérnöke. A város vízellátásának stabilizálása érdekében a vízbázis növelése szükséges: új kutak fúrása és a meglévők egy részének felújítása. A 137 km gerincvezeték mintegy 80 %-a még eternit csőből van, ennek megújítása szükséges a csőtörések, a hálózati veszteség csökkentése miatt is, de ezt csak szakaszokban és rendkívül magas költséggel lehet elvégezni. Azonnal megtehető lépés: felhívást intézni a felhasználók felé a takarékos és tudatos vízhasználatra, így a víznyomás jelen időben való stabilizálását közösségi összefogással, szemléletváltással lehet megvalósítani.

A TRV Zrt. elkészített egy vízkorlátozási tervet, melynek több fázisa van. Az első a 0 fázis, a locsolási tilalom a vízhálózatból nyerhető vízzel, ennek azonnali bevezetését javasolták is. Az intézkedés elsődleges célja, hogy a csúcsidőszakban visszafogják a terhelést, ezzel elejét vegyék a további nyomásingadozásnak az ivóvíz-hálózatban.

A képviselő testület elfogadta a tervet és életbe léptette annak 0 fázisát, melynek lényege: tilos a tömlős locsolás az ivóvíz-hálózatról reggel 6 órától este 10 óráig. A házi, lakossági fúrt kutakról, mivel ezek nem réteg-, hanem talajvizes kutak, lehetséges a locsolás.

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?