Terepen remekeltek

A XXXVI. Palóc Triatlont rendezték Balassagyarmaton, június utolsó hétvégéjén, melynek első napján, a Terep Triatlon Országos Bajnokságot tartották, másnap aquatlon verseny futamai zajlottak. Mindkét nap megmérettetésein a Jászberényi Triatlon Sportegyesület versenyzői remek eredményeket értek el.

 A triatlon versenyek kivételes formái, a terepen rendezettek. Más az egész miliő, hiszen csodás természeti környezetben zajlanak a küzdelmek. Az úszást tavakban, folyókban bonyolítják, a kerékpárt, itt ugye mtb-t, hegyen-völgyön tekerheted és a futás is dimbes-dombos ösvényeken halad. A terep triatlonok szépsége pont a plusz kihívásban rejlik. A versenyen olyan mintha egymagad lennél a természetben, küzdesz az elemekkel, figyelmed egy pillanatra sem lankadhat, koncentrálni kell. Kitartás és alázat szükséges egy terep triatlon teljesítéséhez.

A Jászberényi Triatlon Sportegyesület versenyzőiben ebből nem volt hiány, remekül vették az akadályokat a versenypályán. Különleges kihívást jelentett, és próbára tette az indulókat a hegyikerékpározás során, a domboldalba épített single trail bringa park egy szakaszának leküzdése, ehhez kellett egyfajta speciális mtb tudás és némi bátorság sem ártott. Városunk sík vidéken edző triatlonosai, a Terep Triatlon Országos Bajnokság szinte valamennyi futamában, több remek helyezést is szereztek. A legelőkelőbb, dr. Baran Alexandra első helyezése és ezzel a bajnoki cím megszerzése, szenior1 női kategóriában, az OB fő futamban. Ugyan itt, a bajnoki dobogóra ért és ezüst érmet szerzett,  szenior3 korcsoportban Demeter Gábor. Az utánpótlás korosztály újonc2 korcsoportjában Crespo Szofia Lola, bátran vállalta, hogy kipróbálja a terepversenyzést és debütálóként a negyedik helyen ért célba. A gyermek kategóriájú Rómer Levente, szintén először versenyzett terepen és a harmadik helyet sikerült megszereznie, tőle alig lemaradva csapattársa, Urbán Olivér lett a negyedik.

Másnap a Nyírjes tóban és környékén, aquatlon futamok zajlottak, ennél a versenyszámnál az úszás után rögtön a futás következik. Mivel a természeti környezet és az útvonalak az előző napival megegyezőek voltak, ez is terepes versengésnek volt tekinthető. A jászberényi triatlonosok, több korcsoportban is megszerezték az arany érmet, a serdülőknél Kardos János, szenior1 nőknél dr. Baran Alexandra, szenior3 férfiaknál Demeter Gábor. A dobogó harmadik fokára állhatott gyermek kategóriában Budai Eszter és Urbán Olivér.

A terep triatlon versenyeket kivételessé teszi, hogy felkészülni rájuk nem lehet tökéletesen. Fizikai és lelki megpróbáltatásokkal, a rajt és cél között bárhol találkozhatnak az indulók, de ezeket a helyzeteket remekül sikerült az idei Terep OB-n megoldani triatlonosainknak és ezt az eredményeik is mutatják.

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?