A trianoni békadiktátum évfordulójára emlékeztünk

A magyar nemzet legszomorúbb gyásznapja június 4-e, a trianoni országvesztés pedig a legnagyobb tragédiája. A Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánított időpontban, szombaton délután, az Apponyi téren álló Trianon emlékműnél tartottak a városi megemlékezést és koszorúzást.

Az I. világháború lezárásaként, a Párizs környéki békeszerződések köttetek meg, a győztes antant és a központi hatalmak között. Ennek részeként Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon kastély folyosóján történt, 102 éve, a trianoni békediktátum aláírása. Ennek következtében az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnt, Magyarország lett az egyik utódállama, mely területe jelentős részét elvesztette, így 3,3 millió magyar anyanyelvű ember rekedt az új országhatáron kívülre. A gazdasági struktúra megváltozott, a mezőgazdaság vált meghatározóvá, hiszen a vasútvonalak, erdők, bányák, jó része is elcsatolásra került. Városunk aranymandátumos képviselője, Apponyi Albert gróf, néhány nappal az aláírás előtt, szónoki expozéjában próbált az értelemre és az érzelemre egyaránt hatva, a békefeltételek módosítását elérni, ám a kialakult helyzeten már nem tudott változtatni.

Az Apponyiról elnevezett téren, Sas Dániel zongoraművész által játszott muzsikával kezdődött a megemlékezés programja. A Nemzeti Összetartozás Napján tartott eseményen, Pesti Péter, a Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola és AMI intézményvezetőjétől hallhatunk beszédet. A nemzeti gyásznap hivatalos programját a koszorúzás zárta, mely alkalmával a város vezetése, a kormányhivatal, intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés szimbólumait.

 

Nem kell beszélni róla sohasem,

De mindig, mindig gondoljunk reá.

Mert nem lehet feledni, nem, soha,

Amíg magyar lesz és emlékezet

Juhász Gyula: Trianon (részlet)

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?