Nemzeti gyásznap – október 6

Az aradi vértanúk napján, október 6-án, a nemzeti gyásznapon, a bátorságra és egyben nemzetünk szabadságvágyára is emlékeztünk, a hősök tiszteletére létesített tölgyfasornál és emlékkőnél a Mártírok úti Zagyva híd közelében.

 A Városvédő és Szépítő Egyesület szervezte megemlékezésen Bolla János emeritus jászkapitány köszöntötte a záporozó esőben egybegyűlteket. A 172 évvel ez előtti eseményeket, Csillik Zoltán a Lehel Vezér Gimnázium tanára elevenítette fel, szemléletesen elbeszélve a gyásznap történéseit.

A szabadságharc leverését kegyetlen megtorlás követte. 1849. október 6-án, Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát, – Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly, – Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét végezték ki. Az ezt követő megtorlás során mintegy ötszáz halálos ítélet született, melyből több mint százat végre is hajtottak.

Gyászol a föld, fekete az égbolt, valódi hősök voltak ők, olyanok, akik példája a mai napig szemünk előtt lebeg.

A megemlékezés, a Kossuth Népdalkör alkalomhoz választott énekes műsorával folytatódott, majd koszorúzással, mécsesgyújtással és főhajtással zárult a szabadságharc mártírjai előtt.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?