Időtlen értékek örömünnepe

Időtlen értékek, ezt láthatta június 4-én, szombaton este, a Székely Mihály Szabadtéri Színpad széksorait zsúfolásig megtöltő közönség, a Jászság Népi Együttes 50 éves fennállását ünneplő szédületes gálaműsor felvonásaiban.

Időtlen értékek, az elmúlt fél évszázad táncos korosztályai teremtették mindezt meg és mindennek alapköve, az 1971-ben, Papp Imre által létrehozott, megalapított népi táncos együttes maga. Kiemelkedő, ismert és elismert műhelye lett a néptáncnak az idők folyamán a Jászság Népi Együttes, ahol a táncosok megmutatták amatőr szintről is a legjobbak közé lehet kerülni. Ennek ékes bizonyítéka volt, a ’77-es Ki Mit Tud? győzelem és azóta is megannyi nívódíj, kitüntetés, elismerés került a közösség és tagjai tarsolyába.

Időtlen értékek, a múlt, jelen, jövő találkozott és szerepelt együtt a színpadon, ahol több közös koreográfiát, régi sikeres előadások, fesztivál fellépések részleteit is bemutattak, a nagyszabású produkció jeleneteiben. A közreműködők mind – mind a Jászság Népi Együttes tagjai voltak, akik az évek sorában egykor, vagy jelen időben táncosai a közösségnek, és mindannyian hozzátartozói egy nagy családnak. Az értékeket őrző kincsestár, becses darabjai elevenedtek meg és váltották egymást a színen, moldvai, mezőségi, méhkeréki, bökönyi, felcsíki autentikus táncok forgataga. Generációk ropták közösen, megmutatva hogyan öröklődik a népi tánc szeretete nemzedékről – nemzedékre. Lányok, asszonyok forogtak együtt félszázan, a magyarbödi karikázóban. Vetített képeken villantak, a már eltávozott néptáncosok és zenészek fotói, az emlékük idézését zene és tánc kísérte. A táncosok mellett szerep jutott, a kísérő zenekarok hajdani és mai tagjainak is a muzsikálásra, ők azok, akik a háttérben talpalávalót húzzák, de hangszereik dallamai nélkül nincs tánc. A hagyományőrzők generációi által előadott, jászsági táncok zárták a színpadképek sorát.

Időtlen értékek, Szűcs Gábor művészeti vezető számára, azon temérdek munkák sokasága, amit segítő társainak köszönt meg, egy-egy emlékplakettel, a gála legvégén.

Időtlen értékek sorát hivatott folytatni egy rangos kitüntetés bejelentése is. Az együttes hamarosan a Magyar Örökség Díj birtokosa lesz, ami elismeri a közösség tevékenységét, hozzájárulását, a néptánc kultúra szellemiségének megőrzésében.

Időtlen értékek, amit eddig megteremtettek, a kimagasló díj is erre utal, és arra, jó úton járnak, ne térjenek le, haladjanak tovább ezen, a következő ötven esztendőben is!

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?