A Mi Hazánk Mozgalom a harmadik út

Sajtótájékoztatót tartott december 11-én, szombaton, a Mi Hazánk Mozgalom piacon felállított standjánál a párt önkormányzati képviselője, Dobrán Gyula, aki több aktuális témában is véleményt nyilvánított.

– Sajtótájékoztatóm fő célja, hogy bejelentsük, a Mi  Hazánk Mozgalom  nagyon aktívan kezd tevékenykedni a Jászságban is, hogy a közelgő választások idejére mindenkihez eljussunk, és el tudjuk mondani, hogy van egy harmadik út is Magyarország számára. Nem muszáj sem a Fideszt, sem a Gyurcsány vezette baloldalt választani. Ezzel együtt számos más dologban is szeretném elmondani a véleményemet – kezdte sajtótájékoztatóját Dobrán Gyula, aki először egy alapítvány ügyében emelt szót.

Elmondta, hogy Jászberényben működik egy alapítvány, amely az autista gyerekeket segíti. Ez az alapítvány támogatási kérelmet nyújtott be Jászberény önkormányzatához, ám a polgármester arról tájékoztatta őket, hogy ezzel a dologgal idén nem kíván foglalkozni.

– Nagyon sajnálom, hogy így karácsony közeledtével valaki ennyire szívtelen. Lett volna egy másik lehetőség is, hiszen én felajánlottam, ha az önkormányzati dolgozók megkapják kéthavi jutalmukat, akkor én azt az alapítványnak szánom. Ám a mezőőrség vezetője arról tájékoztatott, hogy a polgármester csak öt mezőőrnek ad jutalmat, engem ebből kihagy. Arra hivatkozott, hogy az év elején írásbeli figyelmeztetést adott. Ezt egyébként mondvacsinált okok miatt kaptam. Akkor is az volt a baj velem, hogy ki mertem állni a kamerák elé és elmondtam az igazságot. Úgy néz ki, hogy a polgármester retteg és fél az igazságtól. Nem tudom, mi lesz a következő: bérgyilkost fogadnak ellenem vagy kirúg az állásomból? Azért bünteti az autista gyerekeket, hogy nekem keresztbe tegyen? Ez szégyen, gyalázat, ilyet nem lehet tenni – mondta a képviselő, aki azt is megjegyezte, hogy a december 15-i testületi ülésen személyi kérdésekben is döntenek majd. Ez zárt ülésen történik, de annyit elárult, hogy a polgármester és csapata évekre szeretne embereket bebetonozni mindenféle pályáztatás nélkül. Dobrán Gyula szerint tűrhetetlen, hogy szerinte a saját embereiket szeretnék helyzetbe hozni.

– Amennyiben a Jászkerület vezetője lemond, akkor pályázatot kell kiírni. Elfogadhatónak tartom, hogy 2-3 hónapra, amíg a pályázat zajlik, valakit kineveznek, de a pályáztatás nem megkerülhető. Nagyon bízom benne, hogy a testületi ülésen a Fidesz nem fog összejátszani a baloldali összefogással, s nem fogják támogatni ezt a megoldást – mondta Dobrán Gyula, aki hangsúlyozta, nem a kiválasztott személyek ellen van kifogása, mert lehetnek jó szakemberek, de másoknak is meg kellene adni pályázati úton a lehetőséget.

A Malom-projektről is szólt a képviselő. Szerinte a városvezetés még idén szeretné visszafizetni a 820 millió forintot az államnak. Ezért pedig szerinte mindenképpen vállalnia kell valakinek, valakiknek a politikai és az anyagi felelősséget is.

– Én azt javasoltam, hogy az óvónőknek és a polgármesteri hivatal dolgozóinak négyheti plusz juttatást adjon az önkormányzat, mert a jól alakuló adóbevételek erre lehetőséget adnak. Ezt a Fidesszel összefogva leszavazták, és csak kétheti jutalmat adnak az érintett dolgozóknak. Megértem, hogy vissza kell fizetni a 820 milliót, de elfogadni nem tudom. Így az a beruházás, ami 700 millióba került volna a városnak, most 2-2,5 milliárdért valósul majd meg. A vezetés hozzáállása miatt pedig ehhez semmilyen támogatással nem számolhatunk. Szemmel láthatóan a város vezetése égeti el a közpénzt Jászberényben. Számolja ki mindenki, hogy ebből a pénzből hány más beruházás valósulhatna meg, hány felújítást tudnánk finanszírozni. Köszönjük meg a polgármesternek és csapatának, hogy nem azt nézték, mi jó Jászberénynek, hanem azt nézték, hogy hogyan tudnak mindenből politikai hasznot húzni. Én ezt nem tudom támogatni – mondta Dobrán Gyula, aki jelezte, ő továbbra is a jászberényi, jászsági emberek érdekeit kívánja képviselni.

A sajtótájékoztató zárásaként a képviselő bejelentette, hogy 65 000 forinttal támogatja a Jászsági Autistákért Alapítványt.

 

Az alapítvány támogatása kapcsán megkérdeztük a polgármestert is, aki elküldte azt a levelezést, melyet az alapítvány elnökével folytatott. Budai Lóránt kérte, hogy tájékoztassák arról, mire kérik a 450 ezer forintos támogatást. Hány gyermeket érint az ott folyó munka, hány szakember foglalkozik a fiatalokkal, s ez milyen terheket ró az alapítványra. A válaszból kiderült, hogy helyhiány miatt egyelőre nem tudják a tervezett programjaikat megvalósítani, s ebben is segítséget kérne. A polgármester érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az alapítvány támogatásáról szóló előterjesztést előkészítették, s amint a tervezett munka ott beindul, akkor a testület elé terjeszti. Alapítványt ugyanis csak testületi döntéssel lehet támogatni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?