Két köztéri képzőművészeti alkotás közintézményeken

Az ölelés témáját jelenítette meg, a Jövőkép Alkotók Egyesülete négy tagja, ki-ki az általa elképzelt módon, az elkészült, és közintézményekre kikerült műveikben. A képzőművészeti csoport  „Színkerület és Alkotáspont” című “clld” projekt keretében, önálló művészeti akció részeként, már szeptemberben elhelyeztek egy-egy alkotást, Bíró Boglárkától a Székely Mihály Iskola, Fejős Lászlótól a Lehel Film – Színház oldalfalára.  ( http://www.jaszbereny.hu/hirek/uj-kortars-kozteri-alkotasok/8579/ )

December elején folytatódott a nemrégiben végleges formát öltő, további két köztéri képzőművészeti alkotás kihelyezése. A JVV Margit-szigeti központjának Zagyva felőli épületén látható, Farkas Edit csempemozaik alkotása, mely kapcsán a művész elmondta:  már régen szerette volna kipróbálni ezt a technikát, alkotási módot, amire jó alkalom volt ez az adódó pályázati lehetőség. A művész számára alkotásai létrehozásánál meghatározó a zene, a tánc, ennél a köztéri műalkotásnál, táncban összefonódó, ölelkező párt szimbolizálnak, és jelenítenek meg lendületes formái.

A városi könyvtár csupaszon álló oldalfalára rögzítették, Bartos Kinga fémfelületre zománccal készült festményét, melyen két Nagy kócsag, hullám alakjában megjelenített szárnyaival kapcsolódik, ölelkezik össze. “Egy ideje több alkalommal szerepelnek madarak alkotásaimban, mint a lélek, a szabadság szimbólumai” – jelentette ki a festőművész. A természet gyönyörű teremtményeinek életéből, egy pillanat ily módon való megragadása, kifejezése is fontos volt a számára, a kép elkészítésénél.

A köztéri alkotások születésének fázisairól, sorozatban számol be közösségi oldalán a Jövőkép Alkotók Egyesülete, és jövő év januárjában, egy szervezett séta keretében adják át majd a közönségnek az alkotásokat, ezzel zárva egyben a projektet is.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?