Húsvétváró az idősek otthonában

Az OTP Bank és a Csányi alapítvány közös akciójának keretében kedden délután húsvétváró ünnepi díszbe öltözött a Szent Ferenc Egyesített szociális intézmény Idősek otthonának udvara.

Az intézmények önkéntesei saját készítésű dekorációkkal vidám húsvéti hangulatúra varázsolták az épület előkertjét. Az akció időtartamára a ragyogó tavaszi napsütésben a lakók a teraszról szemlélték a fiatalok szorgoskodását, a díszektől szépülő udvart. A mozgalmas órácska az esztétikai élményen túl lelki feltöltődést is hozott a hosszú hónapok óta érintkezésmentes bezártságban élő idősek számára.

Az OTP Banknak kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, Jászberényi szinten is részt veszünk benne – mondta a megmozdulás kapcsán Hoffer Gábor, bankigazgató. Hozzátette, kiemelten kezelik a pénzügyi edukációt, a fogyatékkal élők, hátrányos, helyzetűek és az idősek segítését. A mostani rendezvényt 2020-ban szerették volna megvalósítani egy kibővített interaktív kézműves programmal, személyes beszélgetésekkel amit sajnos a covid keresztülhúzott. Idén újratervezték a projektet, érintkezésmentes találkozóval, az előírások betartásával, szabadtéren hozták létre az elsősorban lelki feltöltődést célzó programot, amelyet a bankfiók egy kisebb összeggel is megtoldott. A prevenció jegyében mindenki elvégezte a covid tesztet, amelynek negatív eredményével léptek be az intézmény udvarára. A jótékonykodásban  – a díszek készítésében – tevékenyen részt vettek a kollégák, valamint bevonták a Csányi Alapítvány diákjait, nevelőit is. Valamennyi résztvevő nagyon szívesen fogadta a felkérést és lelkesen vettek részt a munkában. – Reméljük sikerül a szürke hétköznapokat kicsit színesebbé tenni, a húsvétvárásra hangolni az intézmény lakóit és a programban résztvevő valamennyi önkéntest – foglalta össze az igazgató úr.

Az intézmény dolgozói az otthon belső dekorációjáról gondoskodtak. A hagyományoknak megfelelően minden évszakban az alkalomhoz illő dizájnnal díszítik az, ablakokat, a közösségi tereket. A mostani programot nagy örömmel fogadták a lakók, többen még meg is könnyezték a jótékony megmozdulást – árulta el Sárközi Gabriella az otthon szociális munkatársa. A járvány okozta hosszú bezártság nagyon megviseli az időseket. Az utcára nem mehetnek ki, szeretteikkel is csak az online térben tarthatják a kapcsolatot. Jól esett nekik most ez a mozgalmasság, a fiatalok látogatása, a szemet gyönyörködtető dekoráció.

Hábenciusné Balla Andrea, a Csányi Alapítvány nevelője elmondta, hogy a gyerekek örömmel vettek részt az előkészületekben és a dekorációs munkában. Az intézmény rendszeresen szervez önkéntes akciókat. Fülöpné Paksi Katalinnal, az OTP  egykori vezetőjével, – aki jelenleg az alapítványnál önkéntes –, időről időre kitalálnak valamelyen jótékonysági akciót. A hasonló feladatoknak két célja van, egyrészt az érzékenyítés, az élmény alapú oktatás, másrészt az önkéntesség megismertetése. Jártak már időseknél, részt vesznek kupagyűjtésben, látogatást tettek a mentőkutyásoknál. A mostani programra otthon készítették el a díszeket és a helyszínre is a korlátozások miatt csak néhányan jöhettek el. Egyébként a gyerekeknek már nagyon hiányzik a közösség, úgyhogy most kiváltképp szívesen jöttek.

A mai nap külön érdekessége, hogy a csoportból két gyermek, Hanna és Zsolti nagymamája az otthon lakója, így az unokák most hosszú idő után meglátogathatták a mamit is, amellett, hogy a közösség egészének is örömet szereztek.

A díszítés végeztével egy tavaszi dal közös eléneklésével és kellemes húsvéti ünnepek jókívánságával búcsúztak el egymástól a látogatók és az otthon lakói, dolgozói.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?