Túl óvatos a költségvetés

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője már az egyeztető ülés alatt egyértelműen kijelentette, hogy a frakció nem támogatja a költségvetést. Akkor nem sorolta fel pártja valamennyi ellenérvét és az általuk javasolt módosításokat a költségvetést illetően. Mint ígérte írásban juttatják el az anyagot a városvezetéshez. A levél tartalmát lapunk számára szóban is megfogalmazta Tamás Zoltán.

Annak tükrében, hogy a rendkívüli jogrend lehetővé teszi a polgármester egyszemélyes döntését a költségvetést illetően, a frakcióvezető puszta színjátéknak titulálta az egyeztető ülést. Mindenki tisztában volt a ténnyel, hogy az előterjesztésben már semmit sem fog módosítani a városvezetés, amit bizonyított az a tény ís, hogy a frakció által javasolt képviselői keretre vonatkozó javaslatot érdemi reagálás nélkül figyelmen kívül hagyták. A képviselők összehívása, – ami egyébként a járvány miatt törvénysértő volt – csupán a lakosságnak szóló cirkusz.

A hivatal szakemberei mindazonáltal egy nagyon alapos, szakmailag kiváló tervezetet készítettek. A legfőbb probléma azzal van, hogy az anyagból hiányzik az itt élők érdeke. A városvezetés teljesen megfeledkezett a jászberényiek valódi szükségleteiről, a városias lét alapvető feltételeiről, a város értékeinek védelméről az előterjesztés készítése során. A költségvetésből hiányzik a halasztható fejlesztések, a hiteltörlesztések átütemezésének terve, nem tartalmaz tervet a pandémia végén szükséges teendők, – a kulturális és szabadidős terek nyitása – koncepciójára. Teljes mértékben megfeledkeztek a vállalkozók támogatásáról, bármilyen fajta megsegítéséről. Ezzel szemben nem felejthetjük el, hogy a helyi cégek megsarcolásán gondolkodtak, amelyet szerencsére a kormány végül megakadályozott. A 2021-es költségvetés elfogadásával több évtizednyi eredmény veszhet kárba. A frakció nem olyan várost akar, amelyben nincs fejlődés, pozitív jövőkép, hiányzik a gazdasági stratégia. Semmiképpen nem értünk egyet ezzel a költségvetéssel, a testületi ülések visszaállításával érvényt fogunk szerezni a város érdekeinek. A jelenlegi költségvetés ugyanolyan túlzottan óvatos és alul kalkulált, mint a tavalyi volt, ezt igazolja 800 milliós fejlesztési és 700 milliós működési fel nem használt, rendelkezésre álló pénzeszköz. Ebből korrekt tervezés esetén folytatható lett volna és be is fejeződött volna a Malom projekt, illetve nagyobb mértékben lehetett volna támogatásokat adni.  A Fidesz frakció, amennyiben a zárszámadáskor már szavazhat, plusztámogatásban részesíti a sportegyesületeket, a civil szervezeteket, a médiát, segítséget nyújt a kulturális életnek és a városüzemeltetésnek. Csak ilyen eszközökkel lehet Jászberényt vonzóvá tenni a fiatalok és minden itt élő számára. Ezért hoztunk korábban rendeletet az otthonteremtési támogatásról is és fordítottunk e célra 10 milliókat, idén erre egyetlen fillér sem szerepel a költségvetésben…  Nagyon fontos a képviselői körzeti keretek visszaállítása is, mert így tudunk segíteni legtöbbet a városlakóknak közvetlen környezetük problémáinak megoldásában. Érdekesnek tartom a városvezetés kompenzációs és hitelkérelemre vonatkozó törekvéseit.

Enyhén szólva is furcsa, hogy olyan valakitől kérnek kölcsönt, akit egyébként minden fórumon megaláznak, hátba támadnak (az országgyűlési képviselő sértegetése, a Kormány szidalmazása, csatlakozás a Szabad Városok Szövetségéhez, stb.) . Számtalan esetben önmagukkal keverednek ellentmondásba, a költségvetésről is egymásnak ellentétes véleményt fogalmazott meg a két alpolgármester az egyeztető fórumon. A városvezetés sajnos nem a realitások talaján él, hiszen a cselekedetei – elég, ha a Malom „elfoglalására”, a peres ügyek gyűjtésére gondolunk – a felelős településirányítással ellentétben állnak. Valójában színjátékot művelnek, amellyel sokakat talán sikerül elkápráztatni, de egyre több városlakónak kinyílik a szeme az igazságra – foglalta össze Tamás Zoltán a költségvetéssel kapcsolatos véleményét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?