Piacozz!

Hol vásároljunk, ha ízben és vitaminban is igazán gazdag portékára vágyunk, no meg persze a helyi gazdaságot is támogatni szeretnénk? A kellemes hangulatú, helyi piac vásárcsarnokában, ahol beszerezhetjük az egészséges, napi betevőt. Régen egyértelmű volt, hogy az emberek innen szereztek be szinte minden élelmiszert, jó volna, ha minél többen visszatérnének ehhez a személyesebb közeghez.

A piacon vásárolni többet jelent puszta árúbeszerzésnél, egyfajta hangulatos közösségi élményért is érdemes kilátogatni. Főként azért, mert többnyire jobb minőséghez juthatunk, mint a multi áruházláncok esetében és vásárlásunkkal a helyi gazdaságot támogatjuk.

Imádok a piacra járni! Nem azért mert manapság trendi dolog lett, hanem azért, mert gyerekkorom óta ott vásárolunk. Szombatonként szüleimmel bevetettük magunkat a piacra és finom, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, füstöltáruval, tojással és tejtermékekkel telepakolt kosarakkal tértünk haza. A piac hangulata megfog, magával ragad, szinte rituálévá válik jönni-menni a sorok között, keresni a legszebb zöldségféléket, a legzamatosabb gyümölcsöket, házi sajtokat, kistermelői kolbászt, ízletes savanyúságokat, csiramálét.

A minap, hétvégét megelőző hetipiacnap ellenére, szemmel láthatóan kevesen nézelődtek standok előtt, ezt az árusok is megerősítették. Valamelyest elszoktak a vevők az átépítés ideje alatt és úgy tűnik, a korábbi kuncsaftok csak lassan térnek vissza, bár azért egyre több új arcot is látni. Pedig a megújult piaccsarnok barátságos miliőt tartogat, világos, rendezett, esős, szeles napokon is kényelmes, korszerű körülmények között lehet vásárolni. A parkolási lehetőség talán nem tökéletes, közvetlen a csarnok előtt, de némi kerülővel, fent, az emeletes házak előtt, szinte mindig találni üres helyet és onnét csak néhány lépésre nyílnak a bejáratok.

A Jász Piacért Egyesület nem tett le vevőcsalogató programok szervezéséről, bár ezeket a fennálló korlátozások jelenleg nem teszik lehetővé. A portékáikat kínálokkal folytatott beszélgetésekben felmerült, meg kellene próbálkozni, először csak kísérlet képen, egy – egy napra délután is nyitva tartani a piaccsarnokot, talán ez is egy jó lépés lehetne a vevők irányában.

A piacon élelmiszerből van a legtöbb, többnyire alapanyagokhoz, idényzöldséghez, gyümölcshöz juthatok hozzá, valamint tejterméket, húst, és friss tojást vehetek, szószok, lekvárok, mézek, szörpök és tészták közül válogathatok. Kimérve kaphatok olajos magvakat, szárított gyümölcsöt, babot, lencsét, csicseriborsó és savanyúságok sokaságát. Bármikor kimegyek, mindig más a kínálat és ez tetszik! Nem szeretem, hogy a hipermarketekben mindig minden kapható. Annak a híve vagyok, hogy együk azt, ami idényszerű és friss. A helyi élelmiszer segít minket összhangban élni az évszakokkal, az ennek megfelelő zöldségek és gyümölcsök fogyasztása hozzásegít ahhoz, hogy átélve ezt a harmóniát, akkor fogyasszuk ezeket, amikor a legjobb ízűek, legnagyobb mennyiségben kaphatóak és a legolcsóbbak. Azzal, hogy a piacon vásárolok, egy helyi történet részesévé válok, hiszen több piaci árus, helyi zöldség és gyümölcstermesztő, állattartó és élelmiszer feldolgozó, mind-mind rendelkezik egy saját történettel…

Keresse fel a piacot és vásároljon ott minőségi termékeket! Próbálja ki ön is!

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?