Különbözőképpen látjuk Jászberény helyzetét

A választások óta eltelt egy év tapasztalatairól, az ellenzéki szerepkör kihívásairól kérdeztük Tamás Zoltánt, a Fidesz frakció vezetőjét november 25-én.

Visszatekintve az elmúlt egy évre, hogyan értékelné az új szerepkörben eltöltött időszakot?

Nagyon nehéz év volt, hiszen ellenzéki szerepben és frakcióvezetőként is új kihívások elé kellett állnom. Mindezt tetézi az együttműködés akadozó rendszere. A városvezetéssel teljesen különbözőképpen látjuk a város helyzetét, másképp képzeljük a testület munkáját.

Miben látja a legnagyobb problémát?

Elsősorban abban, hogy a városvezetés a valódi munka helyett a külsőségekre koncentrál. A Facebookot teszik az első helyre, mintegy kirakatot képezve, ami hamis képet mutat. A nyilvánosság felé egy kozmetikázott arculatot mutat, ami valójában egy káoszt takar. Mi ezzel szemben a valóságot próbáljuk eljuttatni a városlakókhoz.

A Fidesz frakció mit tesz az emberekkel való kommunikáció terén?

A Fidesz frakció hét képviselője aktív kapcsolatban van a város és a körzetlakókkal, beszélgetünk velük, kérdezzük őket, ismerjük a véleményüket, keressük problémáikra a megoldásokat. Sajnos a körzetekre fordítható keret elveszett a költségvetésben ebben az évben, pedig tudjuk jól, hogy mindenkinek a lakókörnyezete a legfontosabb. Mindemellett a kor szelleméhez igazodva mi is felvettük a ritmust a közösségi médiában, de ügyelünk arra, hogy a tiszteletet megtartva szólaljunk meg ezeken a felületeken is.

A város egészére vonatkozólag is gyakran illetik kritikával a városvezetést. Melyek a sarkalatos pontok, ahol Ön szerint hibát követnek el a városatyák?

Úgy gondolom egy város attól élhető, ha színes, sokrétű az élete. Pont ettől a lehetőségtől fosztották meg Jászberényt az elmúlt év alatt, amikor megvonták a támogatást a sporttól, kultúrától, civil szervezetektől, a médiától. Mi az elmúlt évek alatt odafigyeltünk ezekre a szervezetekre, hiszen itt tudnak kiteljesedni a városlakók. Fájó pont, hogy a költségvetést nem tudtuk átformálni az itt élők javára. Az előző városvezetés által megnyert pályázatokat, fejlesztéseket saját érdemükként kommunikálják a város lakói felé, holott közülük sokat nem is támogattak. Az elmúlt egy évben önálló elképzelésük, kezdeményezésük, mely a város fejlődését szolgálta volna, minimális volt, inkább mindenben csak a kifogást és a hibát keresték.

Az SZMSZ módosítását sem sikerült végül átvinni az elképzeléseik szerint.

Igen, sajnos a járványhelyzet is beleszólt az elgondolásunkba, ami jobb irányba vihette volna a testület munkáját. Azt nem érti meg a polgármester és a városvezetés, hogy a testületi ülések elsősorban a testületre vonatkoznak, ott a képviselők dolgoznak. A hétköznapi emberek nem tudnak beleszólni, de nem is kell, mert amikor képviselőt választottak, mint maga a szó is mutatja, képviseletet is választottak. Amikor valaki az utcáról bejön, nem is értheti az anyagok tanulmányozása nélkül, hogy tulajdonképpen mi történik, miről döntenek a képviselők. Aki mindezeket a döntéseket képviselőként, polgármesterként át akarja hárítani, az ne vállalja el ezeket a pozíciókat! Ez a munka felelősséggel jár, választók bizalmával élve azért vállaltuk, hogy felelős, átgondolt döntéseket hozzunk a városlakók képviseletében. Mindemellett természetesen bárki bemehet megtekinteni az ülést, ahogy teszik ezt harminc éve azok a városlakók, akiket valamelyik kérdés különösen érdekel, vagy esetleg érint. Minden más szándék csupán hangulatkeltésre való.

A polgármester jelszava az együttműködés, ami viszont nem nagyon akar megvalósulni. Mi ennek az oka?

Azt mondhatom, hogy nem rajtunk múlik. Az egyeztetés hiányára jó példa a mostani adóemelés tervezet is. Számomra az egyeztetés nem azt jelenti, hogy egy kész dokumentumot odaraknak elém, hogy ez van, így döntöttünk fogadjátok el. Konkrétan az adóemelés kapcsán, ahogy már a sajtótájékoztatón is kifejtettük, teljesen értelmetlen meglépni a kedvező adóbevételek után és arcpirító is megsarcolni a keményen küzdő vállalkozásokat ebben a nehéz helyzetben. Hozzáteszem, a cégvezetőkkel sem egyeztettek a tervezet előtt. Hogy a polgármester diktatórikus kijelentését idézzem: „Nem mindig a többségnek van igaza.” Sajnos ez a mondat mindent elárul az elmúlt egy év együttműködéséről.

Képviselőként a városlakók véleményét kérdezve és összegezve mit éreznek az emberek mindebből a feszültségből?

Ilyen hangnem, mocskolódás nem volt jellemző az elmúlt kilenc évben, ami jelenleg a nyilvánosság előtt érzékelhető. A városlakóknak egyre inkább elege van ebből és igazuk van. Attól, hogy különbözik a véleményünk, azt kulturáltan is közölhetjük. Ez az állandó háborúskodás nem tesz jót a közhangulatnak, a város polgárai nem szeretik a kialakult ellenséges állapotokat, az állandó csatározást. Hozzáteszem, van egy réteg, aki fogékony erre a stílusra, keresi és élvezi, sokszor generálja a feszültséget, ahol gyakran arc nélkül a közösségi médiákban kiélheti magát. Nem normális az az állapot, hogy egy utcában lakó emberek párthoz való szimpátia alapján gyűlöljék egymást. Ilyen szintű feszült hangulat nem volt jellemző Jászberényre ezelőtt. Ez, amit a városvezetés kialakított és szinten tart, nagyon rossz irány.

Ön szerint hogyan lehetne mindezen változtatni?

Elsősorban hangnemet kellene váltani. Mi a frakcióban a keresztény, konzervatív eszmék szerint gondolkodunk, kommunikálunk. Véleményt lehet ütköztetni, de ennek meg kell találni a megfelelő kulturált módját és helyszínét. Másodsorban véleményünket a korrekt tájékoztatás módján juttatjuk el a városlakókhoz. Nem a Facebookon üzengetünk, fenyegetőzünk. A közlendőnk nagy része sajtótájékoztatók formájában a szakmára bízva, helyet hagyva a korrekt kritikának jut el a városlakókhoz. Higgadt hangú személyes beszélgetésre, egyeztetésekre is szánunk időt mind a városlakókkal, vállalkozókkal, mind a képviselőtársakkal. Az üzengetés, kész tények elé állítás nem vezet eredményre. Én mindig a párbeszéd híve voltam, így szeretnék dolgozni a jövőben is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?