Viccelni csak komoly témával lehet

Újra színház és ismét nézők! Hosszú hónapok után végre megint kamaraelőadást láthattak az érdeklődők július 28-án este, a Főnix Műhelyházban. Gitározó tisztiorvos és rappelő baktérium mutatta be a Kézmosás fontosságáról címet viselő, Nézőművészeti Kft. által jegyzett darabot.

A koronavírus megjelenéséig azt hittük, hogy a kézmosás olyan evidencia, amit legfeljebb csak óvodás korúaknak kell megtanítani. Aztán márciusban világszerte oktatóvideók tucatjai ismertették meg valamennyi földlakóval, hogyan is kell szakszerűen vízcsap alá dugni a kezünket, szappanozni azt, ezzel is védekezve a világjárvány ellen.

Hat évvel ezelőtt Scherer Péterhez, a Nézőművészeti Kft. alapítójához egyik előadásuk után odalépett egy szekszárdi ápolónő azzal, hogy jó lenne látni egy produkciót a kézmosás fontosságáról. Ezt elsőre olyan képtelen ötletnek találta Pepe, hogy úgy döntött: miért is ne?

Amikor ezzel megkereste Molnár Gusztáv színművészt, ő egyenesen azt hitte: átverés áldozata. De nem! Mögöttük már 150 előadás és még mindig rendületlenül járják az ország oktatási intézményeit, sőt egészségügyi konferenciáit. A közel egy órás előadásukban színre vitték, énekelték, rappelték, sok humorral, grimasszal egy orvos és egy baktérium párbeszédét.

Molnár Gusztávnak a baktérium szerepe jutott, aki (vagy ami) azt képviseli, hogy neki is joga van élni. Ezért aztán komoly küzdelmet folytat a tisztiorvost játszó Katona Lászlóval. A prózát gyakran váltotta a rap, így aztán gyors tempóban röpködtek a különböző bacilusok, baktériumok nevei.

Az előadásnak külön színt adott, hogy teljes terjedelmében interaktív volt, a nézőket megszólították a színészek, bevonták a játékba. A végén látványosan megsemmisült a baktérium, természetesen a kézmosás eredményeként. Sosem volt darab ennyire aktuális, pedig a covidról szó sem esett.

Az előadást kötetlen beszélgetés követte, ami szintén remek hangulatban zajlott a szereplők, alkotók és nézők között.

A Főnix Pódium sorozat ezen az estén elkezdődött, és útjára indult. Kíváncsian várjuk a folytatást!

 

 

 

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?