Különleges kézműves kiállítás a Duna Palotában

Magyar Kézművesség – 2020 valamint a magyar sport – kézműves szemmel látható kiállítás augusztus 15-ig Budapesten, a Duna Palota Falk Miksa termében. A tárlat naponta 10-től 17 óráig tekinthető meg, a belépés díjtalan. 

Az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) és az IPOSZ (Ipartestületek Országos Szövetsége) közösen kiírt pályázatára az ország minden részéből érkeztek természetes alapanyagokból, különböző kézműves technikákkal készült alkotások. A 40-50 művészi kézműves szakma mintegy 100 képviselőjének több mint 160 alkotását néprajzkutatókból és iparművészekből álló bírálóbizottság válogatta, minősítette.

A kiállítási anyag egyik része napjaink kézművességének színe-javát képviseli, másik része a magyar sport témakörét mutatja be kézműves eszközökkel. A témakör meghirdetésével a sport és a művészet kapcsolatát kívántuk erősíteni. A népi kézművesek és kézműves iparművészek a magyar sport sikereit, bajnokait, egyéniségeit mutatják be kézműves eszközeikkel, illetve általában a sportolás, a testmozgás szépségeit ábrázolják.

Az előbbire jó példa Molnár István 1936-os olimpiai bajnok vízilabdázó vagy Sarlós György olimpiai ezüstérmes evezős megformálása. Az utóbbira pedig a múlt népi sportjátékának, a métának népviseleti babákkal történő ábrázolása, a különböző sportágak megjelenítése tűgobelinen vagy az aranycsapat tagjai arcképének tojásokra maratása.

A művészet és a sport kapcsolatát erősítheti, hogy több kiváló eredményt elért sportoló, versenyző (köztük olimpiai és világbajnok) ajánlották fel számukra kedves emlékeket idéző, sikerükhöz kötődő tárgyaikat. A kiállításon látható többek között:

Kovács Katalin (háromszoros olimpiai, többszörös világ- és Európa bajnok kajakozó) pekingi olimpiai dobogót megjárt, aláírásokkal, bíztatásokkal teleírt magyar zászlója

Erdei Zsolt (becenevén “Madár” egykori félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi ökölvívó világbajnok) és Balzsay Károly (a Bokszvilágszervezet (WBO) nagyközépsúlyú volt világbajnoka) világbajnoki öve

Ferjáncz Attila magyar raliversenyző, örökös magyar bajnok versenykabátja, sisakja, fotói

Talmácsi Gábor világbajnok, gyorsasági motorversenyző bukósisakja, amelyet 2013-as Superbike Világbajnokságon használt, amikor a cseh Prorace Team színeiben versenyzett a Supersport kategóriában.

Besenyei Péter (magyar műrepülő versenyző, repülőoktató, berepülőpilóta) különleges sisakja amelyen  és élete első külföldi versenyén válogatott kerettagként elért első helyén nyert trófeája

Kiss Norbert (kétszeres Kamion-Európa-bajnok, az egyik legeredményesebb magyar gyorsasági autóversenyzője) 2014-ben megszerzett Európa-bajnok trófeája

A vízilabdázó olimpiai bajnok Decker Ádám világbajnoki ezüstérme, riói olimpiai emlékérme, a tavalyi budapesti vívó világbajnokság plakátja és kabalája. A közeli és távoli sportsikerek relikviái – pl. az 1989-ban Szegeden rendezett ifjúsági evezős világbajnokság érmei, a Vancouverben megrendezett szenior jégkorong világbajnokság emléktárgya Kassai Viktor jóvoltából – is kiállításra kerültek.

Videó a kiállításról:  https://youtu.be/Xrfq21khUUQ

A legjobb alkotók díjazása az alapítvány által szervezett, a tervek szerint december első felében megnyíló 27. Betlehemi jászol kiállítás hivatalos megnyitó ünnepségén történik majd. A két kiállítás anyagáról erre az időpontra készül el a magyar-angol-német nyelvű színes, keménytáblás, reprezentatív album, amelyben minden kézműves egy-egy alkotásának tárgyfotója lesz látható.

Forrás: IPOSz

fotók: Juhász Melinda

Bognár Mária
Latest posts by Bognár Mária (see all)

Bognár Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?