Új jövevény az állatkertben

Idén februárban gólyahírnek örülhettek a Jászberényi Állat – és Növénykert dolgozói, akiket a népes éji majom család új jövevénye lepett meg érkezésével.

Új csemete született az állatkert éji majom családjába február 13-án. A kíváncsi poronty napjait leginkább csimpaszkodással tölti, így lettek figyelmesek Bokito – az éji majmok családfőjének – hasán csüngő apróságra is az állatkert munkatársai.

A lajhárok és az éji majmok közös birodalmába csöppent újszülött az első napokban még olyan kicsike volt, hogy szinte teljesen elveszett szülei dús szőrzetében. Mint ahogy azt Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettestől megtudhattuk, kellő figyelemmel ugyan, de megpillanthatók voltak a kölyök aprócska lábai, illetve a testéhez képest igen hosszú farka, ám a cseperedő majom felbátorodására és fürkésző tekintetére még jó néhány hetet várni kellett.

Az éji majmok viselkedésében különleges jelenség, hogy a szoptatás idején kívül a kölyköket az apaállat hordozza. Az ő feladatuk az egyre cseperedő, és ezzel együtt természetesen nehezedő kölyök cipelése. Bokito és Malika 2013. óta élnek már a jászberényi állatkertben és igazán kiváló tenyészpárnak bizonyultak az évek során. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramban is szereplő éji majmok immáron 6. kölyküket nevelik.

Kazsimér Nóra
Latest posts by Kazsimér Nóra (see all)

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?