Falánk időjósok

A Jászberényi Állat- és Növénykert már évek óta várja az érdeklődőket a februári medvelesre, mely – tekintve a barlanglakók időjós képességeit –, a szokásosnál jóval több izgalmat tartogat. A múlt szombati alkalmon Helmut és Maci árnyékaik helyett valami sokkal értékesebbet pillanthattak meg a kifutóban.

Az európai néphagyomány úgy tartja, ha a barnamedve február 2-án, azaz gyertyaszentelő napján kijön az odujából és meglátja az árnyékát, akkor visszabújik és alszik tovább, mert hosszú lesz a tél. Ha viszont borús idő van, akkor kint marad, ami azt jelenti, hogy lassan örülhetünk a napsütésnek és készíthetjük a vékonyabb, tavaszias kabátokat.

Világszerte úgy vélik, a vadállatok viselkedéséből következtetni lehet az új évszak beköszöntére, az olaszok a farkasokat,  az amerikaiak az erdei mormotát figyelik árgus szemekkel, nálunk a korábbi medvekultusz emléke kapcsolódott jóslat formájában a keresztény  ünnep hagyományához.

A jászberényi állatkert dolgozói húsz éve ösztönzik időjárásjelző tevékenységre a négylábú testvérpárt, akik – holott a medvék magányos állatok –, a mai napig összebújva alszanak, kétszemélyes barlangot ásnak, és óvják egymást, ha orvosi kezelésre kerül sor. A természetben élő rokonaikkal szemben Helmut és Maci nem alszanak téli álmot, hiszen a terített asztalka évszaktól függetlenül a rendelkezésükre áll. Ezúttal is bőven került finomság a családok által megpakolt dobozba és a mézelő fára emlékeztető tuskóra, így gyümölcsök, zöldségek, müzli, dió és keksz, de nem hiányozhatott Helmut kedvence, a kakaós csiga sem. A gyerekek komolyan vették a gondozó utasításait, izgatottan adták kézről kézre a csemegéket, hogy minél csalogatóbb legyen a meglepetés illata, hiszen a medvék mindenekelőtt az orrukkal mérik fel a terepet.

Miután az ínycsiklandó falatok a helyére kerültek megtudhattuk, hogy a papírdoboz tartalmában meghempergő példány Maci, vagyis a kíváncsi nőstény, aki elsőként szerez tudomást mindenről, ami az állatkertben történik. Testvére, a hím Helmut ennél jóval nyugodtabb természet, a szemközti kifutóban ácsorgó alpakák féltékenyen nézték, ahogy komótosan szemezgette a mézillatú finomságokat.

A szomorkás időjárás nem szegte medvéink kedvét, boldogan tüntették el a bőséges ebédet, falatozásukat egyetlen árnyék sem zavarta meg. Időközben az oroszlánok is bőgni kezdtek, az állatkert gondozói szerint ez szintén a változó időjárásra enged következtetni, tehát már nem kell sokáig várnunk és a nap sugarai előbújnak a szürke esőfelhők mögül.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?