Újabb egészségügyi sátor a kórháznál

Április 20-án, hétfőn délelőtt a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként a honvédség segítségével katonai szűrősátrat állítottak fel a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház sürgősségi bejáratánál.

Dr. Sinkó-Káli Róbert kórházigazgató elmondta, hogy az országban az elsők között állítottak fel egészségügyi szűrősátrat a berényi kórház bejáratánál, aminek anyagi támogatását ezúton is megköszönte a Metalplaszt Kft. ügyvezetőjének, Fülöp Tibornak. A fűtött fehér sátor segítségével meg tudják oldani, hogy a kórház falain kívül az előírt kérdéskör feltevésével, hőmérőzéssel előszűrjék az intézménybe belépni szándékozó betegeket. A szűrés egyik célja a bent fekvő betegek védelme, a másik az egészségügyi dolgozóké, akiknek legtovább kellene talpon maradni, hogy folytathassák munkájukat. A sátor arra is szolgál, hogy az ápoló személyzet felöltse a megfelelő védőruhát. A fehér sátorban tehát, a naponta érkező 150-250 járóbeteg, ambulánsbeteg közül mintegy 90-95 százalékban kiszűrhetőek a vírushordozó személyek és nem kerülnek be az épület zárt falai közé.

A hétfőn felállított zöld sátrat a következő lépcsőfokra való felkésülés miatt telepítették az előző mellé. Az igazgató úr kifejtette, nem csak üres ággyal, lélelegeztetőgéppel, intenzív kapacitással kell felkészülni a tömeges járványra, de az első pillanattól meglévő izolációval is. A zöld sátorba érkeznek meg a fertőzésgyanús betegek. Az ő szűrésük itt történik majd divergálva a betegutat az épületbe való bejutáshoz. Az előrejelzések szerint május 3 körül várható hazánkban a járvány kicsúcsosodása, addigra kell beüzemelni, felkészülve várni a katonai sátorban a betegfogadást.
A katonai sátrat Molnár László tűzoltó ezredes, kórházparancsnok közreműködésével sikerült beszerezni. A sátrat Kiss Róbert ezredes, a szolnoki helikopterbázis törzsfőnöke ajánlotta fel. Szükség esetén a sátrak tovább bővíthetők. Az ezredesek támogató munkájáért lapunkon keresztül is köszönetet mondott a kórházigazgató.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?