Csak közösen, együttműködve tudjuk leküzdeni a járványt!

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet kihirdetése óta több városi szintű intézkedést foganatosított az önkormányzat. A járvány megfékezése, lassítása érdekében eddig meghozott határozatokról és a jövőben végrehajtandó rendelkezésekről kérdeztük Budai Lóránt polgármestert.

Milyen intézkedéseket tehet meg az önkormányzat saját hatáskörben és mik azok, amelyeket eddig végrehajtott?

A kormány veszélyhelyzetet bejelentő nyilatkozatát követően szakemberek bevonásával, véleményük meghallgatását követően döntöttünk a városi óvodák és a bölcsőde bezárásáról. Felmértük, hány gyermeknek van szüksége étkezésre és felügyeletre, megnéztük, hány családról kell ilyen módon gondoskodnunk. Ez volt az első lépés, amelyet önkormányzati hatáskörben megtehettünk és megtettünk.

Hatékonyan működik ez a megoldás?

Az óvodában tartunk ügyeletet, a bölcsődében nem. Nem volt egyszerű felmérni az igényeket, de viszonylag hatékonyan működik a rendszer. Az intézményvezetők rendkívül együttműködők voltak ebben a helyzetben. Nagy köszönet illeti őket ezért.

Az idősek a másik szegmens, akikre fokozottan figyelni kell. Az ő érdekükben milyen lépések történtek eddig?

Szakemberek bevonásával a segítségre szoruló idősek létszámát, igényeit is elkezdtük felmérni. Megadtunk egy zöld számot, ahol jelezhetik, ha segítségre szorulnak. Eddig a családsegítőhöz és a szociális otthonhoz érkezett néhány támogatást kérő hívás. Ez a szám minden bizonnyal még növekedni fog. Itt még rengeteg a félreértés: sokan úgy gondolják, hogy ingyen jár majd minden, az önkormányzat teljes mértékben gondoskodik róluk. Azért azt tisztázni kell, hogy nem egészen így történik.

Elég szociális szférában dolgozó szakember áll rendelkezésre a segítségnyújtáshoz?

Mivel – mint már fent említettem – a segítséget kérők létszáma valószínűleg növekedni fog, így szükségünk lesz önkéntesek bevonására a támogató szolgálatba. Ebben az ügyben várjuk a jó szándékú jelentkezőket az onkentes@jaszbereny.hu címre.

Milyen feladatokat kellene elvégezni az önkéntes segítőknek?

Elsősorban a bevásárlás és a gyógyszerkiváltás intézésében lehetnének az idősek segítségére, de már az igényfelmérések begyűjtésénél is hasznos lenne a felajánlott munkájuk.

A szociális intézkedések mellett még milyen járványügyi rendelkezések léptek életbe?

A Városházán néhány nappal ezelőtt szigorítottunk a beléptetésen, kézfertőtlenítés után léphettek be az emberek a hivatalba, majd megszüntettük a személyes ügyintézés gyakorlatát. A lakosok természetesen továbbra is intézhetik ügyeiket, a kapun elhelyezett ládába dobhatják az ügyintézéshez szükséges dokumentumaikat, írásban itt feltehetik kérdéseiket. Újra használatba vettük a városszerte kihelyezett véleményládákat is kérdések felvetése, hozzászólások, véleménynyilvánítások írásos megtétele céljából.

Telefonon milyen segélyszámok állnak rendelkezésére a városlakóknak?

A város frekventált pontjain elhelyezett hirdetőtáblákon közzétettük a legfontosabb telefonszámokat. Ezenkívül a város honlapján és a Jászkürt Újságban is meghirdettük a támogató szolgálatok, ügyeletek elérhetőségeit.

Megjelent egy számlaszám is, ahová pénzbeli felajánlásokat várnak. Kikre számítanak és mire használják fel az ide befolyó pénzt?

A Jászberény a koronavírus ellen elnevezésű 10300002-10697900-49020131 számlára várunk felajánlásokat azoktól, akik megtehetik, hogy ilyen módon járuljanak hozzá a város járvány elleni küzdelméhez. Már többen kerestek a városlakók és a vállalkozók közül is, akik pénzzel kívánnak segítséget nyújtani. Az, hogy hová megy az összeg, majd megbeszéljük a felajánlóval. Az igényfelmérések függvényében költünk majd, de az már jól látszik, hogy körülbelül százas nagyságrendű élelmiszercsomag-összeállítást be fogunk szerezni vészhelyzet esetére. Volt már szó a háziorvosi rendszer támogatásáról is, ahol a kórházhoz hasonló sátrat szeretnénk felállítani az érkező, várakozó betegek részére. Maszkok, kézfertőtlenítők, kesztyűk beszerzésére is szükség lehet a befolyt pénzből. Bármire is költjük, az összegeket feltüntetjük és bárki számára láthatóvá tesszük.

Többen felvetették, hogy ildomos lenne kijárási tilalmat elrendelni. Erről mi a véleménye a polgármesternek?

Egyrészt ez nem önkormányzati hatáskör, másrészt jelen pillanatban semmi nem teszi indokolttá. Sem Jászberényben, sem a Jászságban nem tudunk fertőzött személyről. Városunkban jelenleg hatan vannak házi karanténban, közülük egy személy önként vállalta, hogy megfigyelés alatt álljon. Neki külön köszönjük a felelősségteljes magatartást! Információim szerint mindannyian jól vannak. Reméljük, valamennyien egészségesek!

A piac működése sarkalatos kérdéssé vált az utóbbi napokban. Mire számíthatnak a vásározók?

Első körben a piaci tevékenység az élelmiszerre korlátozódik. Mivel élelmiszer-elárusító helynek minősül, nem is lehetne bezárni. Az árusítás szabad téren zajlik, egymástól megfelelő távolságban tartózkodnak az árusok és a vevők, így nincs különösebb ok aggodalomra. Nyilvánvalóan, ha romlik a járványügyi helyzet, akkor szigorítani fogunk. Mindenesetre az idősebbeket szeretném itt is kérni, hogy ne menjenek közösségbe, piacra, boltba!

A fiatalok is nehezen fogadják el, hogy otthon kell maradni. Mit tesz az önkormányzat a csellengés megszüntetésének érdekében?

Elsősorban a szülő feladata megértetni a gyerekkel, hogy ebben a helyzetben otthon kell maradni. Sajnos látjuk, hogy a Zagyva-sétányon, a piac környékén, a mozi előtt még mindig csoportosulnak a fiatalok. A közterület-felügyelők, a rendőrök próbálják jobb belátásra bírni őket, de a rendfenntartók kapacitása is véges. Mi annyit tudtunk tenni, hogy lezártuk a zárható játszótereinket, a kerítéssel nem rendelkezőkre látogatást tiltó táblát helyeztünk ki.

Mi a helyzet a gyári dolgozókkal? Jeleztek leállásokat a vállalkozók?

Nem hivatalosan már több cég is jelezte, hogy hosszabb-rövidebb időre le fog állni a termeléssel. Ez befolyásolja a költségvetésünket is amellett, hogy az utóbbi időben különösen nagy hangsúlyt fektetünk városlakóink védelmére, aminek anyagi vonzata is van. Mindezek összessége arra sarkall, hogy felülbíráljuk a költségvetésünket. Valószínűleg át kell majd strukturálnunk, nagyobb tartalékot képezve és azokat a kiadásokat visszafogva, amelyeket eredetileg terveztünk. Fel kell készülnünk egy nehezebb helyzet megoldására is.

Elfogadják az emberek a szigorú intézkedéseket?

Az látszik, hogy a lakosság egyre fegyelmezettebb és szabálykövetőbb. Egyre kisebb az utca forgalma, kevesebben akarnak ügyet intézni. Sokan tisztában vannak vele, hogy csak közösen, együttműködve tudjuk gyorsan leküzdeni ezt a nehéz helyzetet. Ezen a fórumon is azt kérem a városlakóktól, hogy aki teheti, maradjon otthon! Vigyázzunk az idősekre, nagyszüleinkre, szüleinkre, egymásra!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?