Tájékoztatás az adószámla kivonatokról

Az elmúlt napokban Jászberény Város Önkormányzati Adóhatósága több mint 11 400 adószámla kivonatot postázott a lakosság részére. A gazdálkodó szervezeteknek, egyéni vállalkozóknak elektronikusan közel 2 900, míg a magánszemélyeknek papír alapon (csekkel) postán keresztül több, mint 8 500 adószámla egyenlegről szóló kivonatot juttatott el.

Az elektronikusan és postai úton megküldött adószámla kivonatokban tájékoztattuk az adózókat arról, hogy az egyes adónemekben összesítetten milyen határidőkkel és milyen összegeket kell fizetni. Azok a lakosok kaptak adószámla kivonatot, akiknek már esedékessé vált tartozása van, és akiknek 2020. évre első és második féléves (építményadó, telekadó, magánszemély kommunális adója, helyi iparűzési adó, gépjárműadó stb.) fizetési kötelezettsége keletkezik.

2020. évben az első félévi adófizetési határidő március 16. hétfő, a második féléves adófizetési határidő szeptember 15. kedd.
Az adózók az adóhatóság által vezetett adószámlájukról, annak tartalmáról és összegéről személyesen irodánkban vagy elektronikusan az E-önkormányzati portálon ügyfélkapus belépéssel tájékozódhatnak. Az elektronikusan elérhető felületen ellenőrizhető az adóztatott adótárgyak köre, az adóhatóság részére benyújtott bevallások, bejelentések és az előírt fizetési kötelezettségek. Az E-önkormányzat portál elérhetősége: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap.

Kérjük, az elektronikus tárhelyek rendszeresen ellenőrzését, mivel a cégkapura vagy ügyfélkapura megküldött hatósági iratokhoz kapcsolódó jogok akkor érvényesíthetők, ha a küldeményeket megfelelő időben átveszik/letöltik.

Adóhatóságunk felhívja a figyelmet arra, hogy az év elején kibocsátott, a változással érintett gépjárművek határozatai mellé az adózók megkapták a csekket is. Éppen ezért a részükre március 15-ig megküldött adószámla kivonatok mellékleteként postázott csekkek nem tartalmazzák a február elején megküldött és véglegesítésre váró határozatokban előírt összegeket.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók a belföldi pénzforgalmi számláról történő utalással kötelesek a fizetést teljesíteni. A pénzforgalmi számlanyitásra nem kötelezett adózók a fizetési kötelezettséget a belföldi fizetési számláról utalással, vagy készpénz-átutalási megbízással (csekkel) kötelesek teljesíteni. Azok az egyéni vállalkozók, akik elektronikus úton kapták meg az adószámla kivonatukat, azonban pénzforgalmi számlavezetésre nem kötelezettek, továbbra is teljesíthetik fizetési kötelezettségeiket készpénz-átutalási megbízással és kérhetnek adóhatóságunktól csekket.

Az Adóigazgatási Iroda a Rákóczi út 42-44. szám alatt tart ügyfélfogadást: hétfő, kedd, péntek: 7.30-12.00 óráig, szerda: 7.30-12.00 és 13.00-16.30 óráig. E-mail: ado@jaszbereny.hu. Az ügyintézés az adózók kezdőbetűjele szerint történik. A számlaszámok és az ügyintézők telefonszáma Jászberény város honlapján érhetők el, a www.jaszbereny.hu/Városháza/Irodák/Adóigazgatási Iroda-Adóügyek/Számlaszámok és Ügyintézők menüpont alatt.
Adóhatóságunk március 16-án egésznapos ügyfélfogadással áll a lakosság rendelkezésére. Köszönjük, hogy befizetett adójukkal hozzájárulnak városunk fejlődéséhez!

Jászberény Városi Polgármesteri Hivatal
Önkormányzati Adóhatósága

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?