Változások az új évben

Összeállításunkban a 2020-as évre vonatkozó törvényi és jogszabályi változásokból gyűjtöttünk egy csokorra valót.

– Megszűnik a korábban rendkívül népszerű EVA, vagyis az egyszerűsített vállalkozási adó. Akik a kisvállalati adóra térnek át, azoknak 13 %-ról 12%-ra csökken az adó mértéke.
– A KATA-adózóknak, illetve egyéni vállalkozóknak 2020-ban át kell térniük az online számlázásra.
– Január 1-től minden szállásadónak online kell jelenteni a vendégei minden adatát, beleértve az idegenforgalmi adót is, ez az úgynevezett NTAK rendszer.
– 8%-kal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. A minimálbér bruttó 160 920 forint lesz. A középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum összege bruttó 210 600 forintra nő.
– Márciustól várhatóan bevezetik az azonnali banki utalást.
– Vonzóbbá válik a falusi CSOK.
– Nem lehet már fizetni az Erzsébet-utalvánnyal.
– Január elsejével a családvédelmi akcióterv újabb elemei lettek elérhetők. Az egyik a négygyermekes anyák adómentessége, ami azt jelenti, hogy a munkaviszony vagy más hasonló tevékenység után nem kell többet személyi jövedelemadót fizetniük. Az adómentességbe az örökbe fogadott gyerekek is beleszámítanak. A nagyszülők is elmehetnek gyedre.
– A diplomás gyed összege is emelkedik és bővül a jogosultak köre (a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetik), az ebben az ellátásban részesülő anya, ha annak folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.
– A nyugdíjak is emelkednek ebben az esztendőben, a kormány költségvetési tervezetében 2,8 %-os emelést irányzott elő. A nyugdíj továbbra sem követi majd az inflációt, így várható, hogy az év vége felé ismét a szokásos nyugdíjkorrekció érkezik majd.
– A már korábban elfogadott nyugdíjkorhatár-emelkedés 2020-ban éri el a tetőpontját: az év végére 64,5 évre nő.
– Az érintettek számára ingyenessé válnak a meddőségi kezelések. Az ezzel kapcsolatos intézkedések lényege, hogy a meddőségkezelésben használatos gyógyszerek és a szükséges vizsgálatok, kezelések is ingyenessé válnak.
– Drágul a cigaretta, mivel emelik a dohány jövedéki adóját. Ez körülbelül 5 % viheti fel a dohánytermékek árát.
– Árat emel a Magyar Posta is, változik a levélfeladás ára.
– A benzin összetétele megváltozik (kivéve a prémium kategóriás termékeket), mert csatlakozunk a természetesebb módon előállított üzemanyagokat használó országok közé. A 95-ös benzin bioetanol-tartalma 6,1 százalékra nő.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?