Színekbe zárt élmények

A Szikra Galéria Élmények című pályázatának eredményhirdetésére október 15-én, kedden délután került sor az emeleti kiállítótérben. A pályaműveket és a nyertes alkotásokat egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az egybegyűlteket Szikra István galériatulajdonos köszöntötte sok szeretettel. Elöljáróban ismertette, hogy a Magyar Festészet Napja egész hetes országos programmá duzzadt, amelynek idén kiemelt helyszíne Jászberény. A program nyitánya a Szikra Galéria rendezvénye, majd követi a Hamza Múzeum tárlata és Lehel Film-Színház galériájának kiállítása, filmvetítése.
Az előző évek gyakorlatához képest idén kicsit szűkítették a szervezők a jelentkezők körét. Ezúttal a Jászsághoz valamilyen kötődéssel rendelkezőknek adatott meg a lehetőség a pályázaton belül tehetségük bemutatására. A művészaktől tizenhét alkotás került fel a galéria falára, amelyekből hármat választott a zsűri legjobbnak. Szikra István név szerint köszönetet mondott a pályázóknak a szép anyagért, és a kiállítás berendezőinek a segítségért.

A rendezvényt a Palotássy János Zeneiskola növendékeinek és tanárainak műsora színesítette a köszöntő elhangzását követően. A kiállítást Telek Béla művésztanár, festőművész ajánlotta figyelembe. – Elsősorban értékmentő, patronáló tevékenységnek tekintjük Szikra István és művészbarátai tevékenységét. A művészet műveléséhez bárki hozzáfoghat, szándékunk az, hogy a beküldött sok-sok alkotás közül kiválasszuk a legjobbakat, és minél többet bemutathassunk a nagyközönségnek. Évről évre kiváló anyagokból van lehetősége meríteni a zsűrinek. Külön öröm, hogy egészen fiatalok is jelentkeznek a pályázatra és műveik nagy arányban bekerülnek a kiállításra szánt anyagok közé. Tetten érhető a generációváltás a tematikában, technikában, kivitelezésben. A művek szemlélése közben nem kell feltétlenül a megértésre törekedni, az alkotások célja inkább a lelki katarzis kiváltása, akár színekről, akár formákról beszélünk. Egy-egy jól sikerült festmény megfigyelése közben valóságos érzelmi csodát élhet át a művészetre fogékony néző. Jó érzés a szépet látni, legyen az tökéletesen megkomponált, nonfiguratív vagy realista festmény – foglalta össze Telek Béla. A továbbiakban a konkrét képek mellé odatűzött egy-két felvillanó személyes gondolatot a témák kapcsán.

Az eredményhirdetést megelőzően Varga József festőművész is hozzáfűzött néhány megjegyzést a kiállításhoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tárlat felöleli a mai magyar meanstream irányzatot. A festményeket Szikra István és Hajnal-Nagy Gábor műgyűjtők, Telek Béla művésztanár és Varga József festőművészek zsűrizték szubjektív és objektív véleményük alapján. A Szikra Galéria Nagydíját Czókoly Nikoletta akvarellje nyerte. Nikoletta a három pályaművéből egyet felajánlott a galéria számára. Jászberény Város Nagydíját Bíró Boglárka érdemelte ki. A Szponzori Díjat Czinege Károly és felesége ajánlotta fel, és Velkeiné Pócz Ilonának adták át.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?