Palkó Tibor kiállítása

Július 11-én, Budapesten a K.A.S. Galériában – Kortárs Alkotók Stúdiója –, nyitották meg Palkó Tibor, városunk egyetlen Munkácsy-díjas festőművészének kiállítását PRE REPRO címmel.

Furcsának tűnhet a kiállítás címe, de kortárs művészek esetében ez elfogadott lehet. A Palkó Tibor kiállítására invitáló meghívón található sorok a tárlaton látható alkotások lényegére is próbálnak rávilágítani: „Saját mű elő(PRO)adása, a tudati tartalom felidézésével, az eredetivel megegyező, az eredetihez nagyon hasonló vagy azonos új(RE)bóli elő(PRE)állítása, változás nélkül, újra elmondása az eredeti felidézésével, teljes utánzás újraélésével, a folyamat ismételt létrehozásával.”

Palkó Tibor eddigi munkássága alatt megpróbált sok mindent, számtalan sziporkázó ötlet vásznakkal, festékkel, szokatlan tárgyak kivételes körülmények között. Rajzok, grafikák, nagyméretű olajképek maradandó pillanatai művészetének, melyek egyedülállóak a magyar kortárs képzőművészetben. Jellegzetes, egyedi stílusa mással össze nem téveszthető alkotóvá teszi őt.

A fővárosban rendezett kiállítás-megnyitóján Muladi Brigitta művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a kiállítás anyagát. Saját költeményének stílusos előadásával közreműködött Nagy Zopán fotóművész, költő. Jászberény város képviseletében Hajnal-Nagy Gábor alpolgármester tisztelte meg a művészeti eseményt.

Hogy véletlenül-e vagy tudatosan, nem tudható bizonyosan, de a kiállítás megnyitó dátuma éppen megegyezett Palkó Tibor születése napjával, mely szám szerint a hatvanadik volt.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?