Kővé dermedt textilek

Éb-redő dimenziók címmel nyílt kiállítás február 26-án, hétfő délután a Jászapáti Egyesített Szociális Intézményben. A kiállításon a Jászfényszaruról érkezett Tar Ildikó Aranykéz Díjas Képzőművész mutatta be textil és más anyagok találkozásából született különleges alkotásait.

Az intézmény nevében Nagypéter Ildikó köszöntötte a művészetkedvelő közönséget, majd a köszöntők sorát Ifj. Pócs János a Sport, Idegenforgalmi és Környezetvédelmi Bizottság elnöke folytatta. Beszédében annak adott hangsúlyt, hogy örömmel nyitja meg a kiállítást, hiszen számos ötletgazdag, kreatív alkotás került ki Ildikó kezei közül, melynek így a város lakossága is részese lehet.

Ezután Kalmárné Nagyistván Erika elmondta, hogy először tavaly, a Jász Expón figyelt fel Ildikó munkáira és már ekkor eldöntötte, hogy szeretné hírét vinni Jászapáti városába. Ezt követően saját élményét osztotta meg a technikával kapcsolatban, ugyanis nemrégiben nagymamája régi bútorajtóinak adtak új dizájnt a 3D-s dekorációval.

Végül Ildikó saját bemutatkozójával zárta a beszédek sorát. Másfél évtizednyi festészet után ismerkedett meg a textilszobrászattal és mára TikoTex márkanéven oktatja és népszerűsíti a technikát. – Felkutattam egy magyar vegyészmérnököt, aki kérésemre előállított egy egészségre ártalmatlan, kiváló minőségű, kedvező árú, textilkövesítő ragasztó alapanyagot. Egyéb adalékok hozzáadásával kikísérleteztem azt a textilplasztikához alkalmas, színezett kövesítő anyagot, amivel ma már munkáink készülnek. Így lett az általam képviselt műfaj, a TikoTex kövesítő textil technika – részletezte Ildikó.

A környezetbarát ragasztóanyagot számos felületre – többek között, anyagra, bőrre, kerámiára és fémre is –, lehet használni. Ezután az alkotásoknak már csak a kreativitás szabhat határt. Merészségből pedig nincs hiány Ildikónál, aki akár száraz tésztát is felhasznál a még szemrevalóbb kreációk eléréshez. Így kapnak az üvegek, ládikók, ékszerdobozok, könyvek új „ruhát”, szép megjelenést.

A tárlat bemutató vendégséggel és hangulatos beszélgetéssel zárult, hiszen bőven volt érdeklődő a közös foglalkozásokra, melyeken a kiállító részletesebb ismeretet ad a technikáról.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?