Amerikai diákok jártak városunkban

Ismét az Eszterházy Egyetem Jászberényi Campusának vendégeiként köszönthettünk amerikai diákokat. Az itt-tartózkodásuk két hete alatt számos színes program résztvevői voltak a látogatók. Mi csütörtök délelőtt a Polgámesteri Hivatal tanácstermében találkoztunk velük, ahol Szatmári Antalné alpolgármester asszony fogadta őket.

A Florida Gulf Coast University hosszú évek óta jó kapcsolatot ápol a jászberényi tanítóképzővel. Az amerikai diákok és kísérő oktatóik nyolc év óta rendszeresen visszatérnek hozzánk tapasztalatcserére és nem utolsó sorban élménygyűjtésre.

Ezúttal kilenc pedagógus hallgató és két oktató érkezett március 31-én városunkba. A vendéglátók gazdag szakmai és szabadidős programmal gondoskodtak az itt töltött idő hasznos eltöltéséről. Többek között jártak Budapesten, Szentendrén, Lillafüreden, Diósgyőrben. Ez utóbbi azért is volt különleges élmény számukra, mert azelőtt még soha nem jártak középkori várban. Természetesen városunkkal is megismerkedtek az itt tartózkodásuk során. Megtekintették a Jász Múzeum ereklyéit, kézműveskedtek a Sisa tanyán, meetingeket tartottak az egyetemen és a Gyakorló iskolában. A város oktatási, sport és kulturális életéről, gazdaságáról, demográfiai szerkezetéről, testvérvárosi kapcsolatairól, politikájáról Szatmári Antalné tájékoztatta a látogatókat a Polgármesteri Hivatal tanácstermében.

A Stefán Ildikó adjunktus tolmácsolásában elhangzó tájékoztatót kérdések követték. Érdeklődtek városi címerünk szimbolikájáról, az önkormányzati struktúráról. A sajtó kérdéseire viszont ők válaszoltak. Elmondták, hogy nagyon tetszik nekik Magyarország és Jászberény, ahol ismét barátságos, kedves fogadtatásban van részük. Kifejtették, hogy számukra meglepetés az amerikai és a magyar oktatási rendszer különbözősége. Az angolszász oktatási gyakorlatban a nap lebontása rugalmasan alakul. Az anyag nagyságától, a témától függ az egyes tanórák hossza. Van úgy, hogy negyvenöt perc, de olyan is lehet, hogy másfél óra egy-egy blokk. Eltérést mutat az életkor szerint is a tanórák ideje, ami nem követ szigorú szabályozást, csakúgy mint az iskolakezdés időpontja. Általában nyolckor csengetnek be, de a nagyobbak kezdhetnek hétkor, a kicsik pedig akár kilenckor is. A csengő egyébként csak jelképes, valójában nincs időjelzés, kicsengetés. A tanórát nem is tanórának, hanem kurzusnak nevezik és addig tartják, amig gyakorlatilag a téma ki nem merül. Gyakran tantermet sem váltanak két különböző téma között, csak átmennek a terem egyik végéből a másikba, ahol padok helyett sokszor párnákon, matracokon foglalnak helyet a diákok.

Szatmári Antalné alopolgármester asszony kifejtette, hogy a város számára fontos az egyetemek közötti barátság, hiszen az a nyelvtanuláson és az oktatási tapasztalatcserén túl a kulturális kapcsolatok erősítését is elősegíti.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?