Döntőben a Klapka iskola

Először rendezik meg Szolnokon a Schnitta Sámuel Országos Szakmai Tanulócsapat Emlékverseny döntőjét, melyen jászberényi vendéglátó tanulóink is megmérettetnek. A versenyről és a csapat felkészítéséről Bobák Józsefet, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület tagját, a verseny szervezőjét kérdeztük.

A Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája folyamatosan lehetőséget biztosít tanulóinak kipróbálni magukat a választott szakmában. A versenyek alkalmával bővítik tudásukat, és rendszerint szép eredményekkel térnek haza. Legutóbb az V. Schnitta Sámuel Emlékverseny elődöntőjén a régió legjobb csapataként szerepeltek, így a Klapka iskola jutott tovább a március 21-23-ig tartó országos döntőbe. A versenyre az ország hét régiójából és ketten határon túlról – Sepsiszentgyörgyről, valamint Párkányból – érkeznek tanulók. A kilenc csapatot alkotó negyvenöt diák ellátásáról ez idő alatt az egyesület gondoskodik.

Az öt fiatalból álló döntős alakulatot két pincér, két szakács és egy cukrász alkotja. A tanulók ennek fényében legjobb tudásuk szerint ötfogásos ételt készítenek el és szolgálnak fel a négy személyre megterített asztalokon. Mindezt a szakoktatók segítsége nélkül, akik kamerán követik nyomon a diákok munkáját. Bobák József lapunknak elmondta, hogy azért is népszerű, ugyanakkor nehéz a verseny, mert folyamatos élőmunka folyik. A szakács tanulóknak a szervezők által biztosított nyersanyagkosár áll rendelkezésre, melynek egyik kötelező alapanyaga a bélszín. A sült vesepecsenyét az alakomra terített impozáns asztalokon a vendégek előtt kell felszeletelnie a pincéreknek. Eközben igazi csapatmunkát tapasztalhatnak meg a tanulók, akárcsak egy étteremben.

A megmérettetéshez hozzátartozik hatszemélyes hideg dísztál, valamint alkalmi dísztorta elkészítése. A pincéreknek egy angol kommunikációs feladatot, szellemi totót, eszközfelismerést kell megoldaniuk, valamint pezsgő bontást és koktélkészítés is bemutatnak. A három nap alatt főként a felszolgálók kerülnek fókuszba, de természetesen minden vendéglátó szakirány képviseletére szükség van a sikerhez. Ezért is elengedhetetlen a jó tanulói gárda megléte, amit, mint megtudtuk nem egyszerű összeállítani. Ennek ellenére sikerült erős csapatot indítani, amelynek tagjait az iskola kiváló szakoktatói készítenek fel. Az intézmény által fenntartott Kossuth úti tankonyhán folyamatosan folyik a diákok elméleti és gyakorlati képzése. A felszerelt konyhában minden lehetőségük adott, hogy az iskola jó hírét vigyék, amelyről reméljük, hamarosan ismét hírt adhatunk.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?