Hazaszeretet, tiszteletadás és büszkeség

A Főtemplomban celebrált szentmise nyitotta reggel, este pedig táncház zárta nemzeti ünnepünkön az egész napos városi programot, amely során színpadi műsorral, koszorúzásokkal, filmvetítéssel emlékeztünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire.

Szántó József főapát prédikációjában személyes emlékeit idézte fel egykori március 15-ék kapcsán, majd Mária könyörgését kérte az életüket hazájukért áldozó hősök lelki üdvéért. A szertartás fényét emelte a templom kórusának előadása, akik ezúttal a karzat helyett a mellékoltárnál szólítottak énekes imádságra.

Zúg a március címmel a Jászság Népi Együttes és a Viganó Alapfokú Művészeti Iskola tagjainak, a Jártató Zenekar muzsikusainak, illetve a Berényi Színjátékos Társaság két színészének – Kormos Lászlónak és Pócz Istvánnak – közös műsorában elevenedtek meg 1848/49 dicsőséges napjai. A rockosított népzenei motívumokra, megzenésített versekre írt táncos koreográfiák, a nagyszerű színészi játék, a szép népi muzsika ötvözete színvonalas élményt nyújtott a több száz ünneplő városlakónak. A produkció hangulatához az időjárás is alkalmazkodott, hol felhőkbe burkolt égbolt idézte meg az elvesztett szabadság fölött érzett szomorúságot, hol ragyogó napsütés hirdette a haza dicsőségét. A mintegy másfél órás műsort követően az 1848- as emlékmű megkoszorúzására került sor. A szobor talapzatánál a város nevében virágot helyezett el Szabó Tamás polgármester, majd a hála és az emlékezés koszorúi mögött főhajtással példáját követték a különböző intézmények, pártok, civil szervezetek küldöttei.

A zászlókkal övezett Petőfi szobornál ugyancsak koszorúk elhelyezésével emlékeztünk a harcosok hősiességére. Az ünnepséget követően a Városvédő és Szépítő Egyesület megemlékezésére a Fehértói temetőben került sor, az 1848-49-es hősök síremlékénél.

Este hat órakor történelmi témájú ingyenes filmvetítés járult hozzá a szabadságharc eszméinek befogadásához. Kárpáti György Mór Guerilla című filmje a világosi fegyverletétel utáni állapotokat idézi meg drámájában. A Sára Sándor teremben sokan voltak kíváncsiak a véres valóságot idéző alkotásra.

A gyerekek számára vidámabb programmal készült a szervező Jászkerület Nonprofit Kft. A táncosok Víz utcai székházában gyermek táncház adott jó alternatívát a szabadnap kellemes eltöltésére. Este nyolctól a felnőtteket várta hasonló mulatság a Zagyva Banda zenei kíséretével.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?