Kiegyensúlyozottan, nyugodtan élni

A kilencvenes számot formáló gyertya lángja lobbant ismét egy születésnapi tortán, február 19-én, kedden délelőtt. A „Naplemente” Idősek Otthona szép kort megért lakójának szóltak a gratulációk és a jókívánságok.

A 90 éves Nyíri Istvánt, Pista bácsit családja és barátai körében köszöntötték fel a szociális intézményben, ahol otthonosan érzi magát. A város önkormányzatának képviseletében Szatmári Antalné alpolgármester üdvözölte őt, és átadta a miniszterelnök által aláírt üdvözlő oklevelet.

Az intézmény munkatársai, gondozói tortával és versel jártak kedvében tekintélyes kort elért, kedves huncutnak titulált lakójuknak.

Pista bácsi szerint a hosszú élet titka az, hogy nyugodtan és kiegyensúlyozottan teljenek napjaink, így élte és éli ezt meg maga is. Olyan szakmában dolgozott negyven évet, amiben nem lehetett kapkodni. Vízvezeték-szerelő volt, és ha valamit nem jól csinált, az hamar megbosszulta magát. A szakmát a fővárosban tanulta ki, ott kezdte a mesterséget, majd itthon a Kenyérgyárban és a Hűtőgépgyárban is tevékenykedett. Utolsó munkahelye a Tanítóképző volt, húsz év után ment onnét nyugdíjba.

Legkedvesebb emlékének felesége megismerését tartja, akivel 48 évig voltak együtt hűségben, de sajnos már nem él. – Legénykoromban egy esztendeig udvaroltam neki, aztán nagyon jó feleség lett, mindenben megértettük egymást – idézte fel érzéseit Pista bácsi.

A gondozói elmondták, olyan ember Pista bácsi, aki nem hagyja el magát, és unatkozni sem szokott. Mindenben szívesen részt vesz. Szeret verset mondani, különösen Petőfi költeményeit kedveli, na meg a jó magyar nótát és az operetteket. Minden fellépési lehetőséget megragad a szereplésre, nyugdíjas Ki mit tud?-on, karácsonyi műsorban mindig ott a helye. Szerettem nagyon táncolni és tudtam is – meséli vidáman –, a tánciskolában hölgyválasznál mindenki velem akart forogni. Most már nem bírja a térdem, csak ülve keringőzöm néha a nővérekkel – kacsint hamiskásan Pista bácsi.

Az ünnepség végén aztán mindenkinek azt kívánja, érje meg azt az időt, amit neki sikerült! Úgy legyen!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?