A tudat hátsószobája

Nem emlékszem mikor is volt a jászdózsai művésztelephez kötődő alkotónak bemutatója városunkban, de most végre van. Ember – egyszerűen csak ennyi a címe Gyurkó Gábor jászdózsai festőművész egyéni kiállításának melyet november 22-én nyitottak meg a Lehel Film-Színház galériáján.

Gyurkó Gábor életútját és pályáját a jászsági környezet formálta, alakította, ebben a közegben fedezte fel alkotóerejét. Rövidebb-hosszabb megszakításokkal érlelődő festészetében az ősprincípiumot szabadítja fel a leghétköznapibb témákon keresztül is.

Munkásságának alakulásában jelentős szerep jutott a húsz esztendeje működő dósai alkotótábornak, így nem véletlen, hogy második egyéni kiállításának megnyitására annak megálmodóját, szervezőjét, Némethné Harsányi Katalint kérte fel. Rövid megnyitóbeszédében az alkotótábor kezdeményezője elmondta, büszkék az ott tevékenykedő művészek sikereire, hogy Jászdózsát a világ számos pontján ismerik. Megköszönte Bolyki István és Buhály József festőművészeknek, hogy felfedezték a nagyon tehetséges, végtelenül szerény alkotót, Gyurkó Gábort, és egyengették útját. A kiállító művésznek kívánja, találja meg helyét, és örül, hogy személyében van Jászdózsának egy festőművésze, aki ebben az esztendőben felvételt nyert, így tagja lett a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének.

Ki lehet a személy, aki a képek mögött van és hogyan jutott oda, hogy gondolatait képformában is megfogalmazza? Mikor volt a pillanat, hogy ceruzát vett a kezébe? – tette fel a kérdéseket Bolyki István festőművész, az alkotót és képeit bemutató beszélgetős tárlatvezetés kezdetén.

Gyurkó Gábor konkrétan ennek az idejét nem tudja megfogalmazni, szerinte ezek spontán dolgok, amelyek egyszer csak kialakulnak, szinte észre sem veszi az ember, és már a hatása alá kerül. Egész tudatosan 1991-óta alkot, nyilván önképző módon és szakmai tanácsokat, segítséget kérve haladt a minőségibb munkák születése felé.

Első képei pasztell tanulmányok, szobarészletek, csendéletek voltak. Sok mindent megtapasztalt élete során, akkor is festett, mikor nem festett, hogy erre az alkotói szintre eljutott. Művei mind önálló szuverén látásmódról tanúskodnak, és mindenben van valami olyan, ami csak az övé. Igényessége szakmai tudással is párosul. Jó tanítvány volt, hozta a témát, mindig talált magának – jellemezte az alkotót Bolyki István festőművész.

Mikor először meglátta a munkáit, olyannak tűnt, mint aki profi: meg volt a készség tájrajzaiban, színes pasztelljeiben, látszott, hogy olyan alkotó, akit érdemes fejleszteni, érzi a lényeget. A csírák ott voltak benne és az, hogy mikor kerültek azok felszínre, sok mindennek a következménye. Festményeiben tartalom, érzelem van és roppant precízen, szép tisztán fogalmazza meg műveit. Velejéig festő, töpreng, kiötli, végigjárja a dolgokat, képet alkot. Hibátlanul, technikailag szépen fölépítve, érződik, hogy nem kényszeredett, a végeredmény pedig gyönyörű. Látszik, hogy jó helyen van, jól halad, még jobban be fog érni – fogalmazta meg mestere és konzulense Buhály József festőművész.

Gyurkó Gábor Ember című egyéni kiállításán láthatók korábbi képei, melyek országos tárlatokon már szerepeltek, és az idén négy hónap alatt készült játékbaba sorozata, mellyel a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetsége pályázatán sikerült annak tagjai sorába lépnie.

Egy régi játékbaba volt az udvari asztalon, átsütötte a reggeli napfény, ami színorgiát hozott létre, nagyon tetszett és megfogta, ez volt ami beindította a sorozat megalkotását. Elkezdett mélyebben foglalkozni a témával. Hogyan nézne ki olyan történet, ami köré hozná ezt a babát, ami fölvázolja, megmutatja milyen az, amikor elveszítjük a gyermekkorunkkat. A játékbaba segítségével enged betekintést a tudat hátsó szobájába, analizálva kapcsolatunkat a külső vagy belső gyermekkel, más esetben a jelenkorban tapasztalható társadalmi és mentális kérdésekkel. Mindkét esetben a közös párhuzam, önmagunk megtapasztalása teremtett világunkon keresztül, melynek középpontja az ember.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?