Jézus telefonszáma

December 10-től 14-ig evangelizációra invitálta a híveket a Református Egyház. Az adventi programsorozaton Berke Sándor erdélyi református lelkipásztor szolgált.

Az evangelizáció alkalmával a messiási csodatételeket elemeztük és hoztuk összefüggésbe a hétköznapi életünkben történt eseményekkel. Berke Sándor szerint ebben rejlik a vallásos és a hívő ember közti különbség, mert míg előbbi bármit kapjon az Istentől, sosem elégedett, addig az utóbbi bármivel is gazdagodjék általa, az mindig több lesz számára a reméltnél.

Lukács evangéliuma Jézus első gyógyító csodatételét mutatja be nekünk, a leprás ember meggyógyítását. A történet egy rendezett, civilizált városban játszódik, ám a lelkipásztor szerint minden ilyen közösség magában hordozza a betegség jeleit, noha azok kívülről aligha láthatók.

„Ennek a szerencsétlen, leprás embernek volt egy kettős látása, ami ép maradt ebben az állapotában is. Látta a vélt szabadítót, és látta a maga reménytelen helyzetét. Ez a kettő minden időben az emberi szabadulás drága két feltétele.” – értelmezte a gyógyuláshoz vezető folyamatot a lelkész, aki szerint a bűnben élő ember merészsége abban gyökerezik, hogy nincs vesztenivalója. „A helyzete bátorrá teszi a beteget, és bátorság kell Istenhez kiáltani. Ezért mindenütt elmondom Jézus telefonszámát: 5015. Ez az ötvenedik zsoltár tizenötödik verse: Hívj segítségül engem a nyomorúság idején. Legalább akkor, amikor elhatalmasodott a betegség, amikor már nincs rajtad semmi jó, semmi szép, akkor hívd segítségül az Istent.”

Megtörténhet, hogy épp ahhoz a rendezett életű társasághoz tartozunk, akikre Jézus azt mondja, egészségesek, de vegyük észre, hogy valaki a környezetünkben nem ilyen szerencsés, és nincs bátorsága megszólítani Istent, vagy tárcsázni Jézus telefonszámát.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?