Várjuk az eljövendőt!

Adventi lelki feltöltődésre gyűltek össze a határon túl született, de Jászberényben élő református hívek december 9-én, vasárnap a Thököly úti templomban. Az idén második alkalommal megrendezett Határon túliak találkozóján Berke Sándor erdélyi református lelkész bátorította a közösséget.

Mező István lelkész köszöntötte a Református Templomban összegyűlt sokaságot, megkülönböztetett figyelemmel Berke Sándor lelkészt és Szabó Tamást, a város polgármesterét. Ezt követően Szabó Tamás szólt a hívekhez, aki örömét fejezte ki a meghívásért. Beszédében a közösség helyi példaértékű összefogását emelte ki, amit az ilyen események még magasabb szintre emelnek. Elmondta, hogy hivatali évei alatt több mint 200 állampolgári eskünek lehetett részese, melyek döntő többségét Erdélyből származó honfitársaink tették. Az ilyen fontos elhatározásokkal, életformaváltásokkal foglalkoznunk kell, hiszen döntést hoztak a város mellett – mondta. Végül bizalmát fejezte ki, hogy hagyománnyá válik a Határon túliak találkozója és karácsonyi jókívánságaival zárta a beszédét.

A köszöntő után adventi műsorral örvendeztette meg a hallgatóságot a hittanoktató által összeállított műsor, valamint a templomi kórus szépen csengő éneke. Berke Sándor erdélyi lelkipásztor közös imádkozással nyitotta meg prédikációját, majd „Te vagy az Eljövendő, vagy mást várjunk?” című adventi üzenetét osztotta meg. Ezt a kérdést Keresztelő János tette fel Jézusnak, miközben igazságtalanul börtönben volt Heródes király miatt. Talán csalódottságot hallhatunk ki Keresztelő János felvetéséből, ám Jézus válaszul nem fordult el prófétájától, hanem csodatételeire utalva kijelentette neki, hogy ő a bárány. „Vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak feltámadnak, a szegényeknek pedig hirdetik az evangéliumot.” – olvassuk a Szentírásból csodatetteit, mely bátorításul szolgált a tanítványok számára is, akik hírül vitték a kijelentést Keresztelő Jánosnak.

A várakozás idején ezt a kérdést talán sok hívő felteszi, de Jézus és János párbeszédéből választ is kaphatunk rá. Úgy, ahogy a hiányokra is, hiszen Jézus mindenkinek a saját hiányhelyzetét orvosolja – hangzott a prédikációban. A buzdító üzenet rávilágított az advent szépségére, és tanulságul szolgált a várakozás beteljesítésére. A második vasárnapon a remény lángja égett a koszorún az igehirdetés alatt, ahol helyiek és határon túliak együtt vettek áldást.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?