Egymillió forintos támogatást nyertek

Az Essity Hungary Kft. Szenvedélyünk, hogy segítünk címmel pályázatot írt ki a szociális intézmények számára, melyen „Értéket teremtünk” kategóriában nyert támogatást a jászberényi Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény.

A pályázat célkitűzése olyan szociális intézmények támogatása, amelyek törekvéseikben a bentlakók életminőségének javítását célozzák meg. A felhívásra országszerte összesen 148 pályázat érkezett, melyek közül három kategóriában 1-1 győztes pályamunkát bíráltak el.

Az „Értéket teremtünk” kategóriában a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézményt jelölték a legjobbnak. Bozóki Jánosné Katalin az intézmény vezetője lapunknak elmondta, hogy projektjük „Küldetésünk a törődés” címet kapta, amely a demens betegek ellátásának fejlesztésére fókuszál egy komplex program keretében. A téma apropóját az adta, hogy a betegség egyre több embert érint, amely fokozott felkészülést, nagyobb gondoskodást igényel az otthonban. Az intézmény lakói közül 37-en súlyos, 23-an középsúlyos és 19-en enyhe fokú demencia diagnózissal rendelkezik. Az intézményi elhelyezésre várakozók között, továbbá a szociális alapellátásban is egyre gyakoribb a demencia kórkép. Mivel a betegségről az egészségügyi oktatásban és a szakirodalomban is kevés információ áll rendelkezésükre igyekeznek megragadni az alkalmat ennek megismerésére.

A pályázat elnyerésével lehetőségük nyílt a szakdolgozók képzésére, rekreációs és szimulációs tréningen való részvételre. A projekt része egy tájékoztató füzet létrehozása demens betegek hozzátartozói részére, mellyel segítséget nyújtanak e betegségben szenvedők gondozásában – tudtuk meg Bozóki Jánosnétól. Továbbá a pályázat lehetővé teszi egy “Memóriaőrző” Klub létrehozását és működtetését, melyet nem csupán az otthon lakói és hozzátartozói, hanem az alapszolgáltatásainkat igénybe vevők és azok hozzátartozói is látogathatnak. Későbbi céljuk egy “Memóriaőrző segélyvonal” kialakítása, amely meghatározott időintervallumban hívható vonal azok számára, akik demens betegeket otthonukban gondoznak.

A háromtagú bizottsági elbírálást számos felülvizsgálás, személyes találkozások előzték meg, míg végül a Szent Ferenc Egyesített Szociális Intézmény ötletét választották a legjobbnak. Ezzel nemcsak elismerést szereztek, hanem mintegy egymillió forintos támogatás is a kitűzött célok megvalósítására. A nyereményt Bozóki Jánosné intézményvezető, Sárközi Gabriella és Durucz Nikolett terápiás munkatársak ünnepélyes keretek között vehették át november 10-én, Budapesten az Európa Congress Központban.

A pályázat idei mottója az „Új nézőpont” elnevezést kapta. Ennek kapcsán Bozóki Jánosné kifejtette, intézményük számára ez azt jelenti, hogy az előírt kötelező szakmai elemek mellett, a fejlődés, az innováció nagyon fontos a szociális munkában. Minden olyan újítás megvalósítása, mely az ellátást igénybe vevők életminőségét javítja, a szakmában dolgozók tudását is fejleszti.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?