Időbuszozás Arany korába

Augusztus 22-én Jászberénybe is megérkezett a már több mint kétszáz települést meglátogató, Arany János születésének évfordulójára megálmodott, iskolai oktatást kiegészítő mozgótárlat.

A Petőfi Irodalmi Múzeum 2017-ben nyitotta meg az akkor kétszáz éve született Arany János előtt tisztelegve az „Önarckép álarcokban” című reprezentatív kiállítást. A szervezők úgy gondolták, érdemes egy egész országban utazó változatot is létrehozni, tehát egy olyan múzeumot, mely tulajdonképpen magukat az érdeklődőket látogatja meg. 2017. július 10-én ki is gurult a kívülről egyszerű közlekedési járműnek tűnő, ám belül annál impozánsabb, Arany 200 névre keresztelt busz, hogy bevegye a Kárpát-medencét.

Keresztes Gergő buszkísérő elmondása szerint már 85 ezer látogatója volt az interaktív feladatokat szállító négykerekűnek, melyben a dokumentumok, relikviák, versek és képek modern kivitelezésben kaptak helyet. A manuális és digitális eszközökben minden fiatal örömét leli, sőt, a felnőttek is előszeretettel, kíváncsisággal a szemükben nyomogatták, forgatták és tekerték a különféle játékokat, hogy aztán feltűnjön a képernyőn a titokzatos Arany költészetének egy-egy részlete. A szerző élete – köszönhetően az izgalmas megvalósításnak –, végre nem pusztán tankönyvekbe sűrített adatokon át jut el az ifjabb korosztályhoz, hanem élményt nyújtó, mégis tudást közvetítő installációkon keresztül. Az utastér végében Arany szintén híres kortársaitól, neves irodalmi szereplőktől olvashatunk gondolatokat a költőről, ami a tárlat talán legbensőségesebb része, hiszen hogyan is lehetne hitelesebb képet adni valakiről, mint úgy, ha mások szólnak róla.

Az egyedülálló kiállítás feltárja előttünk Arany kapcsolatait, életét, kultuszát. A látogatók kitölthetnek kvízeket, hallgathatnak verseket, rappelt rímeket, és még Toldi malomköves erőjátéka is kipróbálható. Így az iskolakezdés küszöbén szórakoztató kedvcsinálónak bizonyult ez a különleges bemutató, amely talán azok véleményét is megváltoztatja a nagyszalontai balladaóriásról, akik már rég túl vannak a tanulóidőszakon.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?