Túl az Óperencián

A Jászsági Népmesepont nyitó programelemeként szervezték meg az Óperenciás mesetábort július 9. és 13. között a Városi Könyvtárban.

A program egy EFOP-os pályázat támogatásával valósult meg a Jászkerület Nonprofit Kft. jóvoltából. Az élőszavas mesemondás, a mesepedagógia és drámajáték mellett, a tánc, a dal, és kézműves tevékenységek színesítették a gyermekek napjait, akik az oktatási intézmények segítségével kerültek kiválasztásra jó eredményeik alapján.

A projekt szakmai vezetője és egyben a tábor fő felelőse Gál-Dobos Beáta volt, kinek munkájában a Városi Könyvtár gyermek könyvtárosai, Boda Lászlóné és Verseginé Ujhelyi Petra, valamint a Jászsági Népművészeti Műhely kézművesei is segédkeztek.

Az egyhetes tábor ideje alatt a résztvevők különböző művészeti módszerekkel ismerkedhettek meg. Üveghegyet másztak, táncot jártak, léleképítő és szépítő meséket, mondókákat tanultak, dalokat énekeltek. A foglalkozásokon minden alkalommal a népmesék voltak középpontban, melyek kapcsán a gyerekek festettek, játszottak, jelmezekbe bújtak, színészkedtek, hogy testközelből is átéljék meséink szereplőinek kalandjait. A tábor utolsó napján, pénteken, egy kiállítás keretében kerültek bemutatásra a héten született alkotások.

A mesefeldolgozások, drámajátékok és a kreatív foglalkozások ötvözése segít abban, hogy fejlődjön a gyermek képalkotási képessége, önkifejezési eszköztára. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a csapatmunkára, a kreativitás, a képességek és az önálló gondolkodás fejlesztésére is.

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?