Mesebirodalom a könyvtárban

Aki szemfüles volt, az észrevehette a gyermekkönyvtárban jelenleg is folyamatban lévő átalakításokat, melyek elsősorban az internet- és a közösségi szobákat érintik. Egy valódi népmese bázis kezd itt kibontakozni. A részletekbe Gál-Dobos Beáta, a projekt szakmai felelőse avatott be bennünket.

Korábban már írtunk a Kossuth úton található Látogatóközpontban pályázati keretekből létesülő Mesepontról, ami akkor még csupán papír formájában létezett. A benyújtott, immáron nyertes pályázat végül a másodlagosan megjelölt helyszínen, azaz a Városi Könyvtárban fog megvalósulni. Gál-Dobos Beáta hozzátette, az együttműködésben a Jászkerület részéről két szakmai munkatársa, Boda Lászlóné és Verseginé Ujhelyi Petra is részt vállalnak látványterv valamint kivitelezés tekintetében.

– Amíg a pályázat tart, addig a mesepont programjai teljesen ingyenesek lesznek. Természetesen a számos új tartalmi elem mellett a szokásos könyvtári programok is folytatódnak, de az ide vonatkozó foglalkozásokat beépítettük a pályázat kötelező elemei közzé.

– Összesen 21 programelemet kell majd megvalósítanunk évente, de mivel több heti, illetve havi rendszerességgel zajlik, így 200 fölé rúg majd a mesepont rendezvényeinek száma.
Azt gondolnánk, a mese műfaja csupán a gyermekeké, de a Mesepont célkitűzései között van az is, hogy ezt a tévhitet eloszlassa és bemutassa a műfaj állandóságát, sokszínűségét, pedagógiai eszközként és közösségi szórakozásként való alkalmazását minden korosztálynak.

– Kulturális órákat tartunk majd, például gimnáziumi hallgatóknak, mely a népmese környezetét, a hagyományos világot mutatja be, amiben a mese élt és azt, ahogy manapság, a 21. században visszatért. A meséket a 19. században kezdték papírra vetni és könyvek formájában megjelentetni. Ma újra célul tűztük ki, hogy a mese visszakerüljön eredeti funkciójába, hordozója pedig az élő szó legyen. A mesei szereplők, a cselekmények mindenhol ugyanazok, csak nyilván minden mesemondó a saját életéhez, környezetéhez, aktuális eseményekhez alakítja ezeket. Akik nemrég a Hagyományok Háza által elkezdtek mesemondást tanulni, már úgy mondanak mesét, hogy sokszor a mai élet dolgait, eszközeit is beleviszik a történetbe.

A felső tagozatosok élőszavas mesemondást hallgathatnak majd mai mesemondók jóvoltából, de lesz többek között művészeti csoport, bábos tehetséggondozás, mesemondó kör és havonta témát változtató hol volt, hol nem volt klubfoglalkozás. Ezenfelül szakmai napok, illusztrációs versenyek, tematikus napok és kompetencia fejlesztő táborok is helyet kaptak a programcsomagban.

– A kompetenciafejlesztő tábor egy mesetábor tulajdonképpen. Ez minden évben egyszer lesz megtartva, idén a tényleges környezetben ezzel nyitottuk meg szakmai programunkat július 9-13 között. Az iskolák képviselőivel úgy egyeztettük, hogy olyan gyerekeket várunk ide, akik érdeklődnek a képzőművészet, az irodalom iránt és kiemelkedő iskolai teljesítményükért cserébe örülnének ennek a jutalomnak.
A Mesepont tematikájához illeszkedve a jövőben egy Jászsági meseösvény létrehozását is tervezik, ahol a helyi történelemmel és mesei hagyományokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők. A pályázat arra is lehetőséget ad, hogy Hortiné dr. Bathó Edit szerkesztésében megjelenjen az első kiadvány, mely a jászság meséit tartalmazza majd. Gál-Dobos Beáta kiemelte, a programok keretében nemcsak átadni kívánják az ismeretanyagot, de céljaik között van az is, hogy felkutassák a műfajra érzékeny, hagyományokat ápoló előadókat.

– Mesemondók vezetésével meseesteket tartanánk havonta egy alkalommal, és aki ehhez kedvet érez, vagy csak hallgatni szeretné, az eljöhet, és részt vehet benne. Ez az a program, melyben szeretnénk megtalálni a Jászság mesemondóit, mert lehet, hogy kiválasztódnak majd azok az emberek, akik ráébrednek, hogy ők igenis szívesen mondanak mesét. Az ehhez szükséges technikát itt meg tudják tanulni, így garantálva lesz, hogyha lejár a pályázati projekt, akkor is lesznek olyan emberek, akik ezt a vonalat továbbviszik.

Arra a kérdésünkre, hogyan is kell majd elképzelnünk az átalakított gyermekkönyvtári emeletet, kifejtette, először is a hátsó lépcső felől kell majd megközelítenünk az épületet, ahol egy valósághű éléskamrába érkezünk. Itt minden olyan berendezés megtalálható lesz, ami egy paraszti konyhában szükséges. Vászonzsákok megrakva búzával, árpával, liszttel, melyeket helyi faműves munkái, hímző asszonyok, fazekasok kézműves termékei, paraszti bútorai vesznek majd körbe, innen indulhatnak szerencsét próbálni a bátor leányok és legények. A következő állomás a meseerdő lesz, ahol leggyakrabban a küzdelmek, próbák zajlanak. A háromdimenziós fával, banyaviskóval, speciális mágnesfallal díszített helyiség olyan mesedramatizáláshoz is megfelelő eszközkészlettel, látványelemekkel lesz felruházva, mely személyre szabhatóvá, komplexszé teszi a történeteket a résztvevők számára. Ha virtuális sétánkon továbbmegyünk, egy közösségi foglalkoztatóterembe érünk, ahol tematikafüggő jelenetet rejtő várfal is helyet kap. A mesékből már megtanulhattuk, hogy nincs vár tekintélyes uralkodó nélkül. A negyedik helyszínen, az olvasókuckóban lehetőség lesz kipróbálni ezt a nemes feladatot, köszönhetően a felállított trónnak, a próbálható ruháknak és a titkos lépcsőnek, mely majd a vártoronyba vezet. Gál-Dobos Bea hozzátette, ez az interaktív környezet szervezetlen formában is használható lesz, ahová, ha bejön egy család, egy osztály, egy látogatócsoport, tartalmas délelőttöt tudnak majd eltölteni.

– A Jászsági NépmesePont ‒ ami reményeink szerint nyár végén hivatalosan is átadásra kerül ‒ egy új elemként jelenik meg a város kulturális életében. Igyekeztünk a saját mestereink köréből dolgozni, az ő tudásukra építeni, hogy egy olyan közösségi tér jöhessen létre, ahol mindenki jól érezheti magát a mesék világában.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?